×
5 mituri despre căsătoria perfectă

5 mituri despre căsătoria perfectă

Ar fi de prisos să reamintim că, în ochii societății, și în special a tinerilor, valoarea căsătoriei a scăzut semnificativ în ultimii 20 de ani. Oamenii își unesc destinele și se despart, își găsesc parteneri noi, se despart ușor de cei dintâi, se căsătoresc de 2-3 ori etc. Dar, de fapt, căsătoriile se despart deoarece oamenii deseori urmăresc concepțiile greșite comune și în mare parte stereotipurile sovietice moștenite de la bunici. Acest lucru, la rândul său, generează așteptări grandioase, dezamăgiri ulterioare și creează în mod inevitabil dificultăți în relație. atunci când se căsătorește, persoana vede că imaginea reală nu corespunde cu cea pe care societatea o desenează de obicei sau care există în capul său. Deci totul e o farsă? Să atragem atenția la cele mai frecvente concepții greșite în care suntem atât de convinși.

Opozanții se atrag reciproc. Această ipoteză sună oarecum ciudat și absurd, dacă o privești prin prisma relațiilor umane. Cel mai evident este că doar cei ale căror perspective asupra vieții converg sunt fericiți împreună. Dacă partenerii au aspirații, obiective, principii și viziuni asupra lumii diferite (și chiar conflictuale), mai devreme sau mai târziu vor da peste un zid de neînțelegere și vor începe să intre în conflict. Dacă un soț, de exemplu, este un susținător al valorilor patriarhale și dorește ca soția sa să părăsească munca oficială și să devină o gospodină care are grijă de copii, iar ea, dimpotrivă, este o persoană cu viziuni destul de libere și liberale și visează să-și construiască o carieră sau chiar să-și înceapă propria afacere, atunci căsătoria lor este puțin probabil să susțină testul. De aceea, este mai bine să cunoști o persoană, obiectivele și valorile vieții sale în avans, înainte de a te căsători cu aceasta, decât să întâlnești o nepotrivire de planuri în viitor.

Într-o familie perfectă, nu se ceartă niciodată. Aceasta este o concepție greșită! Cel puțin pentru că două persoane diferite (în special un bărbat și o femeie) nu pot gândi exact la fel! Chiar și în alianțe armonioase și puternice poate izbucni o ceartă. Cu toții suntem oameni vii, fiecare dintre noi are anumite emoții și acestea nu sunt întotdeauna exclusiv bune și pozitive. Nu vă fie teamă de certuri în familie. Când soții încep o „ceartă” și își exprimă reciproc tot ceea ce gândesc, atunci aceasta, fiind un fel de relaxare, este doar benefică  pentru relație. În plus, o ceartă este într–un sens o șansă de a înțelege poziția partenerului și de a-i explica în mod clar propria poziție. Aceasta este sămânța înțelepciunii, pentru că cei care-și rețin nemulțumirile și pretențiile, fie s-au răcit și au devenit indiferent față de partenerul lor, sau mai devreme sau mai târziu își vor pierde răbdarea și vor pleca.

Copiii întăresc căsnicia. O altă „înțelepciune populară” extrem de dăunătoare și naivă, care poate, mai degrabă, să distrugă căsătoria. Având în vedere numărul de mame singure din țara noastră, nu putem decât să râdem la auzul unor astfel de afirmații. Apariția copiilor este un test serios nu numai pentru o femeie, ci și, desigur, pentru un bărbat. Acesta este un test fiziologic, moral și social. Apariția unei persoane noi, un nou membru al familiei, un nou cetățean și un nou membru al societății este o responsabilitate uriașă pe umerii ambilor părinți. Nouă luni de așteptare a unui bebeluș cu toate nuanțele sarcinii, apoi nașterea, care în orice caz nu este precum o vizită la un spa pentru o femeie, apoi nopți nedormite, schimbări de aspect (excesul de greutate și alte probleme), alăptarea, bolile unui copil, cheltuieli noi, schimbarea scutecelor și alte îndatoriri noi, încă străine, experiențe noi, schimbarea priorităților, sexul neregulat și chiar absența acestuia – cum crezi că asta întărește căsătoria? Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate dintre căsătorii se despart în primii doi ani de la nașterea unui copil. Pentru persoanele nepregătite, o decizie atât de importantă precum nașterea unui copil poate fi fatală pentru viața lor de cuplu. Pe această bază, sarcina trebuie să fie neapărat planificată, dacă nu doriți să vă salvați căsnicia mai târziu. Copiii sunt fericiți numai atunci când părinții sunt pregătiți moral și material pentru ei atunci când sunt maturi și abordează conștient o astfel de decizie responsabilă de a deveni părinți.

Să nu mergem la mama ta? Faptul că acum va trebui să comunici în mod regulat cu familia soțului tău (așa precum și el cu a ta), chiar și prin „Nu vreau” este un alt mit. Dacă ai o respingere organică a rudelor partenerului tău (sau invers), dacă relația este încordată, iar a fi aproape de aceștia îți provoacă doar disconfort insuportabil, atunci este mai bine să refuzi întâlnirile. Nu stoarce ultimele sucuri din tine, copleșindu-te și suferind de crampe musculare, încercând să înfățișezi un zâmbet artificial pe fața ta. Dacă te-ai săturat de sfatul soacrei tale, de remarcile ei nesfârșite, nepăsarea, atingerea unor subiecte nedorite, invadarea în mod neîncrezător a vieții private a soțului tău, explică-i clar și calm de ce nu mai vrei să-i vizitezi pe părinții lui sau să-i chemi în vizită la tine. Nu trebuie să înduri ceva ce nu-ți place, chiar și de dragul soțului/ soției tale. Dacă simți o devastare morală după adunările familiale „prietenoase”, rămâi într-o dispoziție proastă, atunci este timpul să te gândești cum să vă întâlniți cât mai rar sau chiar niciodată. Limitează-te la felicitări telefonice în timpul sărbătorilor și trimite cadouri prin curier. Unele relații (în special toxice sau în etapa inițială) într-adevăr mai bine să nu se dezvolte. Și fericirea unei familii tinere, după cum știm, va fi mai lungă dacă vei opri încercările din afară de a interveni în vreun fel.

Dacă te bate înseamnă că te iubește. Aș dori să las acest „proverb”, în general, fără comentarii, dacă nu ar exista un număr de victime voluntare. Din nefericire, un anumit procent de femei cred cu sfințenie că un gelos nebun (și mai ales unul care nu se rușinează să întindă mâinile) întruchipează dragoste nelimitată și pasională. Cum ar fi, temperamental, fierbinte, grijuliu, iubitor cu pasiune. Dar, în realitate, fiecare femeie normală care se respectă pe sine știe, ei sunt tirani și agresori. Mai mult, adesea nesiguri de ei înșiși și frustrându-și furia și neputința asupra unei soții sau prietene. „Este vina mea, l-am provocat” – victima feminină justifică despotul și violatorul primind un alt set de lovituri pentru vasele prost spălate, pentru un apel fără răspuns la timp, pentru salutarea unui vechi prieten, pentru o privire oblică sau o intonație insuficient de blândă a vocii. Astfel de persoane sunt convinse că nu există femei care să nu fie bătute de un soț, în principiu, că acest lucru este absolut normal, cel puțin o dată, dar s-a întâmplat tuturor, așa au trăit mamele și bunicile noastre. Cu toate acestea, ele nu realizează că se înșeală amarnic, îngropându-și astfel viața din ce în ce mai adânc. Să trăiești cu un abuzător înseamnă să nu te respecți, să nu ai propria ta demnitate feminină, să-ți încalci psihicul și psihicul copiilor tăi, pentru el vei fi mereu altceva decât o  personalitate – înseamnă să nu cunoști niciodată dragostea adevărată. Un bărbat care vede în soția sa doar o decorație frumoasă lângă el sau un bucătar care îi pregătește mâncare, îi calcă cămășile și îi spălă pantofii, nu va fi niciodată un partener de viață demn. Iar încercarea de a vedea un pic de fericire într-o astfel de căsătorie, atunci când aceasta nu este și nu poate fi, este o auto-înșelăciune.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.