×
6 obiceiuri care afectează relațiile

6 obiceiuri care afectează relațiile

Noi înșine nu observăm cum o spunem sau o facem. Cuvintele sau acțiunile obișnuite cărora nu le acordăm importanță pot răni partenerul și pot distruge legătura cu el. Poate că este timpul să schimbi ceva în tine, astfel încât relația să se schimbe în bine?

Există o cheie a „iubirii veșnice”, sau a ceea că „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” despre care am citit în cărți când eram copii? Zeci de mii de articole, sute de cărți și mii de studii științifice au fost probabil scrise despre aceasta. Dar întrebarea este prea complicată pentru a avea un răspuns simplu. Cu toții suntem oameni, toți uneori obosim și ne enervăm unii pe alții și nu se întâmplă să fim 100% compatibili.

Și totuși, există o serie de trăsături comportamentale la care am putea încerca să renunțăm — în numele relației noastre. În Cartea sa ”Atomic Habits”, James Clear spune că „succesul este mai degrabă un produs al obiceiurilor zilnice decât al schimbărilor la scară largă, care se produc o singură dată în viață”, iar un obicei, la rândul său, „este un comportament sau o acțiune care se repetă în mod regulat și, în cele mai multe cazuri, în mod automat”.

Pentru a scăpa de obiceiurile negative, mai întâi ar trebui să înveți să le observi.

CE DĂUNEAZĂ RELAȚIEI NOASTRE

1. Să te comporți ca și cum nu ai fi într-o relație

Cu toții am auzit de mai multe ori despre cât de important este să-ți păstrezi independența într-un cuplu, să-ți amintești despre tine, dorințele și sentimentele tale. Dar poți exagera cu asta. Gândește-te la acest lucru: munca și hobby-urile tale îți ocupă tot timpul – astfel încât partenerul tău nu are parte de nimic? Fiecare dintre noi își dorește să se simtă conectat, să simtă că este văzut, apreciat și iubit, comunicarea cu el este prețuită. Și într-o relație, aceasta ar trebui să fie o prioritate.

2. Întotdeauna „stai pe scaunul pasagerului”

Cealaltă extremă este să fii prea pasiv, să ai nevoie în permanență de indicații, instrucțiuni și atenționări: nu uita să duci gunoiul, mâine ai programare la dentist, sâmbătă mergem în vizită… Nu ești un copil care are nevoie de supraveghere constantă. Iar dacă îți este greu să reții informații, începe să le notezi într-un caiet sau, mai bine, într-un planificator online pentru a primi notificări. Acest lucru este în interesul tău: un partener activ este întotdeauna mai atractiv decât unul pasiv.

3. Să pierzi ocazia de a ieși în oraș doar în doi.

Experții în relații sunt unanimi în ceea ce privește importanța întâlnirilor regulate, chiar dacă sunteți împreună de ani de zile. Dacă partenerul tău îți amintește că aveți planificată o seară romantică și tu îți dorești mai mult decât orice să rămâi acasă și să te ghemuiești pe canapea cu o carte sau o telenovelă, înseamnă că faci ceva greșit și că este timpul să iei inițiativa. Îndepărtează-te de scenariul obișnuit, vină cu un format diferit și bazează-te pe o comunicare de înaltă calitate – cu siguranță nu despre copii, treburile casnice și problemele de muncă.

4. Să te concentrezi pe obiceiurile proaste ale partenerului tău

Chiar și persoana pe care o iubești este posibil să aibă obiceiuri care te enervează, cum ar fi să lase prosoapele ude pe pat sau să arunce șosetele pe jos. Dar știi că persoana iubită este prea ocupată sau distrasă. Și, la urma urmei, nu este un semn de antipatie pentru tine. Dar ai răbdarea să o arăți calm? Faci remarci într-un mod prietenos și doar pentru motive? Nu-l deranjezi cu moralizarea și critica?

5. Nevoia de a avea întotdeauna dreptate

Dorința de a te asigura că ai întotdeauna ultimul cuvânt, nevoia de a demonstra că ai dreptate (chiar dacă ai dreptate cu adevărat) îi irită pe ceilalți și dăunează relațiilor. În plus, este un semn al inteligenței emoționale și sociale nu prea dezvoltate.

6. Fascinația excesivă față de propriul telefon

Ai stat vreodată lângă partenerul tău și l-ai văzut chicotind în timp ce se uita la ecran, zâmbind la glumele altora fără să le împărtășească cu tine? Apoi, probabil îți dai seama cât de enervant este. Încearcă să nu faci la fel. Și dacă ți-ai dat seama că ai fi mai dispus să petreci seara singur cu smartphone-ul tău decât cu partenerul, acesta este un motiv de îngrijorare. Până la urmă, gândește-te la faptul că telefonul nu te va îmbrățișa seara după o zi grea și nu va turna cafeaua dimineața, nu va fi sprijinul tău „atât în ​​tristețe, cât și în bucurie”. Așa că lasă-l deoparte și acordă atenție celui care este pregătit pentru toate acestea.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.