×
7 lecții de la psihiatrul Viktor Frankl, care te vor ajuta să ieși din impas

7 lecții de la psihiatrul Viktor Frankl, care te vor ajuta să ieși din impas

„Poți să iei de la o persoană totul, cu excepția unui singur lucru: ultima libertate umană – libertatea în orice circumstanțe de a alege cum să tratezi unele situații, de a-ți alege propria cale.”

În timpul celui de-al doilea război mondial, psihiatrul și scriitorul Viktor Frankl a vizitat Auschwitz, Dachau și alte lagăre de concentrare. Această experiență de viață i-a permis să dezvolte în sine o psihologie specială a vieții, pe care a subliniat-o în numeroase cărți, în special în lucrarea „Omul în căutarea sensului”.

Frankl este fondatorul logo-terapiei (numită și analiză existențială). Acest termen a venit din cuvântul „logos”, introdus în secolul al VI-lea î.HR. de Heraclit din Efes. Frankl o traduce ca „semnificație”, iar logo-terapia sa este o terapie axată pe sensul vieții. Se aplică persoanelor care se confruntă cu probleme existențiale și cu crize profunde de personalitate cauzate de schimbările de viață.

Cu toții ne confruntăm uneori cu situații care ne fac să suferim. Dar nu există o formulă miraculoasă pentru rezolvarea rapidă a problemelor. Trebuie doar să recunoaștem că durerea este o parte integrantă a vieții.

Vă aducem la cunoștință lecțiile pe care ni le învață Viktor Frankl:

1. Despre importanța alegerii

Oamenii care știu să-și rezolve problemele și să depășească obstacolele sunt capabili să își aleagă în mod conștient calea, indiferent de ceea ce li se întâmplă.

„Poți să iei de la o persoană totul, cu excepția unui singur lucru: ultima libertate umană – libertatea în orice circumstanțe de a alege cum să tratezi unele situații, de a-ți alege propria cale.” – Viktor Frankl

2. Viața are întotdeauna sens

Frankl scrie despre disperare ca despre o operație matematică. Este asemănător cu suferința inutilă. Dacă o persoană nu vede rostul suferinței, poate cădea în disperare. Dar dacă vede sensul în necaz, poate transforma o tragedie într-o realizare, ca o modalitate de a o depăși.

„Iubirea de sine este punctul de plecare pentru dezvoltarea unei persoane suficient de curajoase pentru a-și asuma responsabilitatea existenței sale” – Viktor Frankl.

3. Acțiunile tale te fac să fii mai bun.

„…nu putem învăța valori — trebuie să experimentăm valori”, Viktor Frankl.

4. Gândește-te pentru cine și pentru ce merită să trăiești

Fiecare dintre noi are ceva care ne face să trăim ziua, care ne motivează și dă sens fiecărei secunde a existenței noastre, fiecărui pas pe care îl facem și fiecărei acțiuni pe care o luăm.

Dacă nu putem schimba situația, putem alege întotdeauna atitudinea noastră față de ea. Există ceva în interiorul nostru care ne permite să schimbăm modul în care ne simțim. În interiorul fiecărei persoane există puterea de a schimba ceea ce depinde doar de el.

Nu contează ce așteptăm de la viață, pentru că, mai degrabă, viața așteaptă ceva de la noi. Gândește-te la ce-i oferi acestei vieți și la ce așteaptă de la tine, pentru că viața noastră ne testează tot timpul. Trebuie să ne întrebăm ce se poate face pentru a o schimba și ce oferim lumii și apoi să începem să ne comportăm în consecință.

5. Adversitatea și suferința sunt reale

Uneori se întâmplă lucruri rele și trebuie să acceptăm asta. Dificultățile duc la apariția tensiunii între ceea ce sa realizat deja și ceea ce urmează să fie realizat. Trebuie doar să știm că viața este plină de încercări și că trebuie să luptăm pentru ceva demn și ceva care are sens.

6. Cu toții suntem de neînlocuit

Dacă ne recunoaștem indispensabilitatea, sentimentul nostru de responsabilitate pentru existența noastră se va schimba. O persoană care știe că se așteaptă ceva de la el și că are treburi neterminate, își asumă responsabilitatea pentru asta și știe de ce – acesta este sensul vieții sale.

7. Găsește-ți sensul

Sarcina noastră nu este să găsim divertisment și să evităm durerea, ci să găsim sensul vieții noastre. Chiar și în suferință.

Nimeni nu se poate pune în locul tău și să sufere pentru tine. Prin urmare, singura ta oportunitate de a schimba ceva este să lucrezi la abordarea ta către această suferință. Fiecare are propriul motiv, dar uneori nu știm despre asta.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.