×
8 citate ale lui Freud despre relația dintre bărbați și femei, în care se ascunde întregul adevăr al vieții

8 citate ale lui Freud despre relația dintre bărbați și femei, în care se ascunde întregul adevăr al vieții

„Nu este întâmplător că ne alegem unul pe altul… Îi întâlnim doar pe cei care există deja în subconștientul nostru.”

Uneori relațiile sunt complicate, iar ceea ce se întâmplă nu poate fi explicat sau analizat. Poate de aceea sperăm atât de des pentru o șansă, credem în sentimente veșnice și suferim de o inimă zdrobită și gustăm amărăciunea dezamăgirii?

Și ce a spus Sigmund Freud, tatăl psihanalizei, despre relația dintre sexe? Poate că ar trebui să asculți cuvintele lui:

„Înainte de a te diagnostica cu depresie și stima de sine scăzută, asigură-te că nu ești înconjurat de idioți.”

Prietena mea a renunțat la viața ei. Nu au mai rămas bărbați buni – a spus ea și s-a pregătit să-și petreacă bătrânețea singură. Dar rudele ei au intervenit. I-au prezentat fetei un tip simplu, harnic, care dorea o familie și copii. Și totul a funcționat. Și de ce nu a funcționat înainte? Pentru că fata a mers la întâlniri cu cei care nu i-au putut satisface nevoile în niciun fel: artiști, genii nerecunoscuți, fotografi, producători de videoclipuri muzicale și alți reprezentanți ai boemiei.

„Nu este întâmplător că ne alegem unul pe altul… Îi întâlnim doar pe cei care există deja în subconștientul nostru.”

Din fericire sau din păcate, creierul nostru se concentrează pe un anumit tip. Un tânăr pasionat sau un om de încredere ca o piatră.  O femeie cu o frumusețe seducătoare sau o doamnă blândă. Imaginea pe care o iubim deja în noi înșine și comparăm toți potențialii parteneri cu ea este motivul fiasco-ului din viața noastră personală. Trebuie nu numai să ne dăm seama pe cine să iubim, ci și să decidem dacă această persoană ne poate iubi în schimb. În general, merită să scoatem coroana din cap, să coborâm din cer pe pământ și să lucrăm cu ceea ce avem.

„O femeie ar trebui să îmblânzească, nu să slăbească un bărbat”.

E o idee bună. Dar femeile cu încredere în sine sunt convinse că nu mai există bărbați puternici, iar cei care sunt-trebuie să fie motivați ca să obțină ceva. În caz contrar, se vor întinde pe canapea toată viața, ca niște cizme de pâslă. Ele stau la cârma planificării vieții, iar bărbatul nu are de ales decât să se supună.

„Cel care iubește pe multe cunoaște femeile; cel care iubește pe una cunoaște dragostea.”

Ei bine, aceasta este o chestiune de temperament și viabilitate.

„Un soț este aproape întotdeauna doar un înlocuitor pentru un bărbat iubit și nu bărbatul însuși”.

Iubirea în căsătorie tinde să scadă și să se sfârșească, dar dorința de a fi iubită este eternă. Dar puține femei decid să-și părăsească casa și urmașii pentru a pleca în căutarea de noi experiențe. În plus, odată cu înaintarea în vârstă vine înțelegerea că nu vei fi mulțumită doar cu dragostea, iar bărbații sunt în mare parte aceiași.

„Este firesc ca o persoană să prețuiască și să dorească mai presus de toate ceea ce nu poate realiza.”

Astfel suntem aranjați, încât merele din grădina vecină ni se par mai mari și mai dulci. Există un etern conflict intern: viața mea este atât de bună? Mă iubește cineva destul de mult? Cum ar putea fi soarta mea cu o altă persoană?

Ni se pare că avem de ales și că în orice moment putem schimba radical totul, dacă este necesar.

Dar chiar este așa?

„Când oamenii se căsătoresc, în majoritatea cazurilor – nu mai trăiesc unul pentru celălalt, așa cum au făcut-o înainte. Mai degrabă, ei trăiesc unul cu celălalt pentru altcineva, iar pentru soț apar în curând rivali periculoși: gospodăria și copiii.”

Experiența arată că, dacă sentimentele sunt adevărate, atunci nici copiii, nici viața de zi cu zi nu le vor distruge. Cu toate acestea, totul are propria dată de expirare. Dragostea nu poate dura la nesfârșit. Chiar și acele cupluri care trăiesc o viață lipsită de griji, ca libelulele într-o pajiște, se destramă.

„Nimic nu costă atât de mult în viață ca boala și prostia.”

Oricât de mult ți-ar jura în dragoste mare și pură, oricât ți s-ar spune despre unicitatea, exclusivitatea și că ești o persoană de neînlocuit, partenerul tău așteaptă de la tine, în primul rând, răbdare și înțelegere.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.