×
8 reguli ale lui Arthur Schopenhauer pentru a fi fericit

8 reguli ale lui Arthur Schopenhauer pentru a fi fericit

După moartea filosofului printre bunurile sale personale a fost descoperit un manuscris numit „Arta de a fi fericit”. Este curios că, în ciuda tuturor ideilor pesimiste pe care Schopenhauer le-a apărat în timpul vieții sale, el a dezvoltat o serie de reguli care pot ajuta la evitarea suferinței.

Filozoful german Arthur Schopenhauer a fost un adevărat pesimist, dar a formulat o serie de reguli care ajută să devii fericit. El a pornit de la faptul că fericirea este un sentiment absolut subiectiv, o iluzie. Filosoful a susținut că fiecare persoană poate realiza această iluzie – starea de fericire. Pentru a face acest lucru, trebuie să respecți anumite reguli:

1. Prima regulă a lui Schopenhauer: nu compara, pentru a nu invidia

Prima regulă spune că este necesară eradicarea obiceiului de a te compara cu ceilalți, ceea ce provoacă deseori invidie. Potrivit lui Schopenhauer, invidia este o emoție foarte negativă care fură bucuria și fericirea unei persoane. Îi va lipsi mereu totul, va fi nemulțumit de tot și de toată lumea.

Invidia ne conduce în direcția opusă de la fericire – la tristețe. În plus, atunci când ne comparăm cu oameni mai de succes, mai frumoși, după părerea noastră, atunci începem să ne îndoim de noi înșine, ceea ce agravează și mai mult situația. Pentru a evita această suferință, Schopenhauer a sfătuit insistent să nu se compare. Fiecare persoană este individuală – iar aceasta este frumusețea și splendoarea sa. Fiecare are propria situație și propriile capacități. Prin urmare, ar trebui să procedăm numai din acest punct de vedere, și nu din cât de mult a reușit cineva să realizeze în viață.

2. Nu-ți face griji pentru eșecuri

O altă regulă a fericirii a lui Schopenhauer ne învață să nu luăm eșecurile cauzate de deciziile noastre greșite prea aproape de inimă. Filozoful German ne îndeamnă să facem întotdeauna tot posibilul și să nu ne facem griji cu privire la modul în care lucrurile se vor desfășura în continuare. Când faci tot posibilul și ai făcut tot posibilul, nu are rost să te superi din cauza unui rezultat prost: nu poți sări deasupra capului tău.

3. Ai încredere în inima ta

Schopenhauer a scris că toți oamenii sunt foarte diferiți. Cineva este mai creativ, cineva este mai pragmatic. Acest lucru înseamnă că unii sunt mai predispuși la acțiune, iar alții sunt mai predispuși la contemplare.

Pe scurt, a treia regulă a fericirii ne învață să avem încredere în inimile noastre, să facem ceea ce sugerează sufletul. Dar pentru a fi tu însuți, trebuie mai întâi să te cunoști pe tine însuți.

4. Nu trebuie să depinzi de nimeni

A patra regulă a fericirii ne învață să ne bazăm doar pe noi înșine în viață. Astfel, vom evita dezamăgirile și nu vom fi supărați din cauza comportamentului altor persoane. Nu putem controla deciziile altor persoane, dar reacțiile noastre la aceasta le putem gestiona destul de bine.

Nu-i lăsa pe alții să-ți influențeze starea de spirit. Tu și numai tu decizi să fii fericit și să te bucuri de viață, indiferent de ce, sau să aștepți ca cineva să-ți aducă bucuria pe un platou de argint.

5. Nu-ți supraestima dorințele.

Nu toate dorințele noastre pot fi îndeplinite, așa că nu ar trebui să te lași prea purtat de ele. Înțelegerea faptului că nu totul se va dovedi așa cum ne dorim ajută la evitarea suferinței și dezamăgirii. Chiar dacă ceva nu se adeverește, acceptă-l într-un mod filosofic – nu era al tău.

Privește realist situația ta, ca să nu-ți stabilești obiective nerealiste și să nu suferi pentru că nici nu te-ai putut apropia de ele. Asta nu înseamnă că nu trebuie să visezi. Acest lucru înseamnă pur și simplu că ar trebui să luăm în considerare capacitățile noastre și să nu construim castele în aer.

6. Controlează-ți așteptările

Trebuie să învățăm să ne adaptăm așteptările, la fel ca dorințele. În acest fel, putem evita așteptările mari despre oameni sau circumstanțe. Pur și simplu, această regulă ne reamintește că viața ar trebui privită în mod realist. Obstacolele au fost, sunt și vor fi întotdeauna, prin urmare, este necesar să ne gândim cum să le depășim în cel mai înțelept mod și să nu visezi că totul va fi lin.

7. Apreciază ceea ce ai

Când vine vorba de a fi fericit, este important să ne amintim că fericirea este cu adevărat imposibil de cumpărat. Adevărata fericire nu are nimic de-a face cu suma de bani sau bunurile materiale. Odată ce înțelegi acest lucru, de îndată ce nu te mai compari cu ceilalți și nu mai ești invidios (așa cum se menționează în primul paragraf), îți dai seama ce este cu adevărat important în viață.

Petrece mai mult timp cu familia, rudele, cei pe care îi iubești. Acesta este cel mai valoros și prețios lucru din viață și este ceea ce ne face cu adevărat fericiți.

8. Trăiește în prezent

Ultima regulă are legătură cu cât timp pierdem gândindu-ne la viitor și regretând trecutul. Îngrijorarea cu privire la ziua de mâine și regretarea greșelilor din trecut nu are nici cel mai mic sens, cu atât mai puțin nu poate să te facă mai fericit.

În plus, trebuie să recunoaștem că nu putem schimba deciziile pe care le-am luat în trecut.

În ceea ce privește viitorul, când visezi tot timpul la ceea ce urmează să se întâmple și asociezi fericirea cu aceasta, te simți nesatisfăcut și nefericit în prezent. Deci, bucură-te de prezent. Asta este tot ce avem astăzi: trecutul nu mai există, iar viitorul nu a sosit încă.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.