×
8 stereotipuri care ne împiedică să ne acceptăm așa cum suntem

8 stereotipuri care ne împiedică să ne acceptăm așa cum suntem

Relațiile dintre bărbați și femei vor fi întotdeauna subiecte de dispute și discuții, însă de fiecare dată stereotipurile le vor complica. Trebuie să înțelegem că societatea este în permanentă schimbare, iar ceea ce pe vremea bunicilor noștri se considera normă, acum nu mai este valabil. Trebuie să înțelegem că nu e nimic grav în faptul că bărbatul are grijă de aspectul său fizic, iar femeia poate să facă primul pas într-o relație.

Stereotipul 1: BĂRBATUL TREBUIE SĂ FIE PUȚIN MAI FRUMOS DECÂT O MAIMUȚĂ

Aspectul fizic nu este asul din mânecă, însă joacă un rol important. Tunsoarea, manichiura, parfumul plăcut – totul vorbește despre faptul că persoana, indiferent de sex, are grijă de sine și de cei din jur. Potrivit statisticii, numărul bărbaților care vizitează saloanele de înfrumusețare este în creștere și acest lucru nu este rușinos, deoarece tuturor nouă ne este plăcut să stăm în compania unei persoane care are grijă de aspectul său fizic.

Stereotipul 2: COPII SUNT SENSUL VIEȚII UNEI FEMEI 

La început toți așteaptă ca o femeie să se căsătorească. După care, toți așteaptă când va naște un copil și va deveni o gospodină desăvârșită, o mamă și o soție grijulie. Însă adevărul este că copii nu sunt unica și cea mai mare dorință a unei femei. Uneori, ea are cu totul alte planuri. Și nu trebuie să o judecăm pentru asta. Nu trebuie să transformăm posesia copiilor în sensul vieții și singurul interes pe care îl poate avea o femeie. Pentru că tot ce contează este ca o persoană să fie fericită.

Stereotipul 3: NU EXISTĂ INSTINCT PATERN 

Rolul tatălui în educația copilul este la fel de importantă precum cel al mamei. Au trecut timpurile când tații mergeau la război sau după hrană pentru familia, lipsind de acasă cu săptămânile, lunile sau chiar anii. Logic, în acea perioadă toată povara educației copilului cădea pe umerii mamei. Din această cauză acest stereotip este prezent în zilele noastre, când nu mai trebuie să cucerești pământuri sau să omori mamuți. De exemplu, în Suedia, tații își iau mai des decât mamele liber de la muncă pentru a fi alături de copii.

Stereotipul 4: TOATE FEMEILE VISEAZĂ SĂ SE CĂSĂTOREASCĂ

Psihologul Barbara DiGangi este de părere că femeia care este gata de orice pentru căsătorie – este „victimă” a unei comunități patriarhale. Au trecut vremurile când femeia era lipsită de orice drept, însă chiar și așa mulți consideră că relația sau căsătoria este un fel de scut de protecție socială. Acum femeia are mai multe posibilități de a se dezvolta în business sau alte domenii. Și de ce să nu profiți de acestea?

Stereotipul 5: FEMEIA ESTE INTERESATĂ DOAR DE PORTMONEUL UNUI BĂRBAT 

Resursele financiare ale unui bărbat vorbesc despre responsabilitatea, disciplina, determinarea și alte trăsături caracteristice ale sale, care atrag femeile. Însă acestea nu vorbesc despre faptul dacă el este capabil să construiască o relație romantică. Femeile contemporane știu acest lucru.

Stereotipul 6: FEMEIA ARE ÎN PRIN PLAN FAMILIA, BĂRBATUL – CARIERA

Femeile care tind să-și construiască o carieră și bărbații care au grijă de casă și de copii sunt priviți de societatea noastră ca o excepție. Însă oare nu este minunat atunci când fiecare face ceea ce îi place? Dacă în familia ta este exact așa, atunci ai o relație armonioasă și nu contează cine și ce rol și-a asumat.

Stereotipul 7: FEMEIA ESTE EXTREM DE EMOȚIONALĂ 

Despre naivitate, lipsă de responsabilitate și emoționalitatea femeilor au auzit toți. Însă oare este adevărat? Cercetătorii au decis să răspundă la această întrebare și au efectuat un studiu. Rezultatele acestuia au arătat că femeile face față cu succes situațiilor dificile și își pot controla emoțiile. Însă bărbații nu sunt mai puțin emoționali decât femeile. Ei au fost învățați să-și ascundă anumite emoții, iar de celelalte să se protejeze.

Stereotipul 8: PRIMUL PAS TREBUIE SĂ ÎL FACĂ BĂRBATUL

Acest stereotip provoacă multe probleme și femeilor, și bărbaților. Unii trebuie să-și demonstreze „bărbăția” și determinarea, alții – să se prefacă slabi și misterioșii, în loc să-și exprime direct interesul. Primul pas este doar exprimarea grijii și a inițiativei. Oricărui bărbat îi va fi plăcut dacă o femeie va face primul pas și îi va de înțeles că are un interes anume pentru el (fapt confirmat de mai multe studii).

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.