×
9 cele mai subestimate amenințări la adresa căsătoriei

9 cele mai subestimate amenințări la adresa căsătoriei

Este general acceptat faptul că comunicarea nesănătoasă între soți este principala sursă de probleme în relații. Nu e chiar adevărat…

Uneori, comunicarea dintre soți seamănă cu un copil care întoarce lovitura către un copil la locul de joacă din grădiniță. Educatorii aud zgomotul și își întorc capul chiar în momentul în care el răspunde cu lovitură la lovitură. El nu a creat o problemă, a reacționat doar la ea. Dar educatorii, fără să înțeleagă, îl prind și îl trimit la biroul directorului.

Sau, ca și în cazul comunicării dintre soți, la biroul terapeutului.

Deci, toată lumea obișnuia să certe comunicarea în cadrul cuplului, când adevărul este că pe terenul căsătoriei reacționează doar, ca să spunem așa, la adevărații scandalagii care încep o luptă:

1. Te căsătorești cu o persoană pentru că îți place de ea.

Oamenii se schimbă. Pregătește-te pentru asta. Nu-ți alege un soț pe baza calităților sale actuale sau din cauza calculului tipului de persoană pe care dorești să o vezi în căsătorie.

Mai bine atrage atenția la ceea ce vrea să devină în viitor. Și dacă îți plac obiectivele sale, dedică-ți viața pentru a-l ajuta să le atingă, astfel el te va ajuta în îndeplinirea viselor tale.

2. Căsătoria nu te salvează de singurătate.

Să fii în viață înseamnă să fii singur. Este o condiție umană naturală pe care nici măcar căsătoria nu o poate schimba.

Dar mulți se așteaptă ca după nuntă să se simtă complet diferiți. Și când acest lucru nu se întâmplă, dăm vina pe partener pentru că a făcut ceva greșit sau chiar a început să caute o altă persoană.

Căsătoria este un loc în care doi oameni își împărtășesc reciproc singurătatea și experimentează împreună momentele în care reușesc să uite de această condiție. Pentru o vreme.

3. Sentimentul de rușine pe care îl porți în tine însuți.

Vom petrece cea mai mare parte a tinereții noastre pretinzând că rușinea noastră nu există. Și când persoana iubită evocă acel sentiment în tine, îl acuzi că a cauzat-o. Atunci îi ceri să îți redea pacea din nou.

Dar adevărul este că nu este vina partenerului tău. Prin urmare, el nu este capabil să repare ceva la care nu are nimic de-a face.

Uneori, cea mai bună terapie pentru un cuplu este terapia individuală, care ne va permite să ne vindecăm de rușinea personală pe care o simțim, astfel încât să nu mai infectăm oamenii pe care îi iubim cu ea.

4. Puterea ego-ului nostru.

În copilărie, ego-ul ne-a servit bine. A fost ceva asemănător cochiliei noastre, care ne-a protejat de atacurile emoționale atât ale semenilor, cât și ale părinților.

Dar acum că am crescut și avem familii, ego-ul devine zidul care ne separă de partenerul nostru. Este timpul să dărâmi acest zid.

Încearcă să te deschizi mai degrabă decât să te aperi, iartă mai degrabă decât să te răzbuni, să-ți ceri scuze în loc să dai vina, să fii mai degrabă vulnerabil decât să dai dovadă de superioritate, să fii recunoscător mai degrabă decât dominator.

5. Viața este un dezastru, iar căsătoria este viață.

Când totul în căsătorie nu mai merge perfect, începem să dăm vina pe partenerul nostru. Și procedând astfel, creștem doar gradul de tulburare în viața noastră și în relațiile de dragoste.

Trebuie să nu mai arăți cu degetul și să începi să lucrezi la eliminarea haosului alături de persoana iubită.

6. Să empatizezi – este dificil.

Empatia este un sentiment care nu poate fi manifestat în ambii parteneri în același timp. Unul dintre soți trebuie întotdeauna să cedeze primul. În același timp, nu există nicio garanție că eforturile sale nu vor fi în zadar.

Demonstrarea empatiei este întotdeauna riscantă. Acesta este un mare sacrificiu. Prin urmare, majoritatea oamenilor preferă să se bazeze pe acțiunile partenerului lor în acțiunile sale. Și când unul dintre soți face ceva bun pentru cealaltă jumătate a sa, se simte întotdeauna stângaci în această situație.

Adevărul este că oamenii pe care îi iubim tind să greșească. Iar acțiunile lor nu vor reflecta niciodată acțiunile noastre.

Dar suntem capabili să îi iubim și să empatizăm cu ei, indiferent de ce – aceasta este întrebarea.

7. Ne iubim copiii mai mult decât pe cei care ne-au ajutat să-i facem.

Nu ar trebui să ne iubim copiii mai mult sau mai puțin decât partenerul nostru. Dacă îi iubim mai mult, micii șmecheri vor simți acest lucru și ne vor folosi dragostea. Și dacă mai puțin –  vor încerca să obțină dragostea într-o varietate de moduri.

Familia este o muncă constantă, continuă pentru a găsi echilibrul.

8. Luptă de putere deghizată.

Majoritatea conflictelor dintr-o uniune conjugală apar din cauza incapacității partenerilor de a-și oferi reciproc gradul de intimitate de care au nevoie. Bărbații au de obicei nevoie de mai multă independență, iar femeile mai puțin. Uneori își schimbă rolurile.

Prin urmare, dacă partenerii vor să ajungă la un acord între ei, ei, în primul rând, trebuie să răspundă la întrebarea – care dintre ei decide ce distanță vor păstra între ei?

Dacă răspunsul la această întrebare nu este primit, atunci lupta ascunsă pentru „independență” va continua pe tot parcursul vieții.

9. Nu mai știm să menținem interesul pentru un singur lucru sau o persoană pentru o lungă perioadă de timp.

Suntem înconjurați de o lume care încearcă în mod constant să ne distragă atenția cu milioane de tentații diferite. Prin urmare, trebuie să stăpânim arta de a păstra atenția asupra oricărui lucru și de a reda atenția din nou, din nou și din nou în cazul distragerii noastre.

O persoană modernă este un consumator care este obișnuit să acorde atenție învelișului strălucitor al oricărui lucru și să meargă mai departe atunci când se plictisește de acest lucru. Prin urmare, ideea de a-și transforma viața într-o meditație asupra persoanei pe care o iubește pare foarte revoluționară. Dar acesta este un pas necesar pentru oricine dorește ca mariajul său să aibă succes.

Ca terapeut, pot învăța un cuplu să comunice unul cu celălalt într-o oră. Nu e greu.

Dar cum rămâne cu acei parteneri care au intrat pe calea războiului între ei? Le poate lua o viață întreagă să găsească în sfârșit un numitor comun.

Și totuși…

Această viață ne face oameni care învață să iubească din ce în ce mai mult. Care găsesc puterea de a purta povara singurătății cu demnitate. Care sunt eliberați de sentimentul de rușine falsă. Care și-au transformat zidurile în poduri. Care au acceptat că această viață este o mizerie completă. Care nu se tem să arate empatie față de cei dragi și să le ierte acțiuni dezamăgitoare. Care iubesc toți membrii familiei lor în mod egal. Care fac compromisuri și care s-au dedicat unei vieți pline de conștientizare, loialitate și atenție.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.