×
Acordă atenție la modul în care oamenii te tratează: aceasta este o reflectare a cine sunt ei cu adevărat.

Acordă atenție la modul în care oamenii te tratează: aceasta este o reflectare a cine sunt ei cu adevărat.

Un mincinos te va acuza de minciună. Trădătorul te va acuza de trădare.

Unul dintre cele mai dificile lucruri în relațiile umane este înțelegerea naturii adevărate a altei persoane. Nu putem cunoaște pe cineva și într-o zi să înțelegem pe deplin ce reprezintă. Acesta este un proces care necesită timp, deoarece oamenii încearcă de obicei să ascundă unele aspecte ale adevăratei lor identități.

Adevărul este că, în relația noastră cu ceilalți, se activează un mecanism de protecție, datorită căruia ne protejăm de judecăți și opinii care ne paralizează psihicul. Cu toate acestea, nu toți oamenii care își ascund adevărata natură o fac din motive inofensive.

O persoană vinovată te va face să te simți vinovat pentru orice.

Cea mai bună modalitate de a vedea o persoană așa cum este cu adevărat este să acorzi atenție modului în care aceasta te tratează. Sentimentele de vinovăție sunt un factor puternic care deseori îi obligă pe oameni să direcționeze agresivitatea nerezonabilă către ceilalți, dezvăluind astfel partea din ei înșiși pe care ar dori să o ascundă.

Dacă cineva te acuză pe nedrept de ceva ce cu siguranță nu ai făcut, mai ales cu un set minim de dovezi pentru a sprijini atacurile sale, cel mai probabil el însuși se simte vinovat pentru o astfel de infracțiune, care îl chinuie foarte mult.

Un mincinos te va acuza de minciună.

La început, va arăta ca și cum ar încerca doar să îți arunce praf în ochi, pentru că nici măcar nu îți poți imagina că poți face ceea de ce ești acuzat. El va insista că minți, iar acuzațiile sale vor fi atât de persistente încât vei avea chiar îndoieli cu privire la adecvarea propriei percepții asupra realității.

De fapt, e posibil ca acest om să nu aibă intenția să te manipuleze. Poate că ideea este că e atât de obișnuit să fie înșelat încât a încetat pur și simplu să aibă încredere în ceea ce spun oamenii din jurul său. Iar primul gând care îi vine în minte când aude cuvintele tale este: „Probabil vrea să mă înșele din nou”.

Aceasta este o situație teribilă și, dacă cineva te acuză din greșeală că minți, provoacă-l la o conversație sinceră și explică cum stau lucrurile cu adevărat.

Trădătorul te va acuza de trădare

Acuzație clasică la maxim. O să înnebunești, întrebându-te de ce partenerul tău e atât de obsedat să demonstreze că l-ai înșelat când nici măcar nu ai încercat să te uiți la altcineva. Una e să fii prins în flagrant, dar să asculți constant acuzațiile în direcția ta, dacă nu ai făcut nimic greșit, nu e corect.

În cazul în care partenerul tău se comporta ca un gelos real și ești cicălită pentru fiecare conversație cu cineva străin – acest comportament pare foarte imatur și foarte obositor.

Motivul este simplu: propria sa tendință de a înșela îl face să se îndoiască de loialitatea ta. Cel mai probabil, el nu numai că are experiență de înșelăciune în relațiile din trecut, dar face acest lucru acum, în timp ce te acuză în mod fals de infidelitate. Iată de ce loialitatea ta față de el pare prea bună pentru a fi adevărată, pentru că îi este mai confortabil să creadă că ești la fel de vinovată ca și el.

Oamenii nesiguri te vor face să te simți nesigur.

Acesta este principalul motiv pentru care „trolii” pe social media (cyberbulling) și oamenii cărora le place să-i hărțuiască pe alții se comportă în acest mod. Batjocorirea cuiva din cauza stilului său de viață, a imperfecțiunii fizice sau a problemelor psihologice este un semn sigur al unei adânci îndoieli de sine.

Trolii de pe internet de pe rețelele sociale găsesc întotdeauna un punct slab în victimele lor, în care încep să bată fără milă. Dacă va trebui să cunoști personal acești oameni, vei înțelege că au mari probleme cu stima de sine. Fiecare „troll” suferă de un complex de inferioritate, iar batjocura împotriva altora i se pare o modalitate minunată de a se simți puternic.

Nu lăsa pe nimeni să se afirme pe seama ta. Dacă vezi că cineva te tratează nedemn, pune acea persoană la locul ei. Nu ești un băiat sau o fată oarecare, prin care alți oameni își pot depăși sentimentul de inferioritate. Ești o persoană care merită un tratament amabil, demn și respectuos.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.