×
Află care este semnificația mărturiilor dăruite la nuntă sau la botez

Află care este semnificația mărturiilor dăruite la nuntă sau la botez

Obiceiul de a acorda oaspeților care participă la o ceremonie în familie (nuntă, aniversări, recepții cu tematică specială, botez etc.) un mic cadou care să amintească acestora de frumosul eveniment, vine din Evul Mediu și a fost practicat pe larg de către casele de nobili din Europa Centrală, mai ales. Cu timpul, acest obicei s-a mai schimbat, dar păstrează ideea generală a gestului: un mod elegant de a spune „mulțumesc” celor care au făcut un efort de sprijinire fie a nou-născutului, fie a cuplului nou-format sau a altei/altor persoane.

Astăzi, semnificația darurilor oferite cel mai frecvent la nunți și la botezuri, aproape că rămâne identică cu obiceiul original, însă goana după autenticitate transformă, uneori, această tradiție într-o activitate ruptă din context. De exemplu, se întâmplă câteodată ca, din dorința de a face rost de un set de mărturii botez deosebite, părinții sau cei care organizează evenimentul să exagereze cu alegerea acestora și să procure niște obiecte total nepotrivite cu tematica botezului.

O altă situație sensibilă este atunci când, din necunoștință de cauză, gazdele viitorului eveniment inițiază fabricarea mărturiilor în condiții de casă fără a avea ustensilele, materialul necesar, dar nici abilitățile cuvenite pentru această ocupație. Astfel, în unele cazuri, pentru evitarea unor situații neplăcute, este absolut indicată o colaborare cu producătorii oficiali de mărturii.

Comparativ cu secolele demult apuse când „bombonierele” franțuzești sau italienești conțineau exact 5 migdale, alune sau dulciuri, la ora actuală există o sumedenie de lucruri care pot fi oferite drept mărturii. Având la dispoziție această diversitate de produse (săculeți cu bombonele, borcane miere mărturii, figurine, scorțișoară etc.), părinții nu au nicio scuză să nu ofere mărturii la prima petrecere a copilului, petrecerea de botez. Criteriul de alegere nu trebuie să fie prețul, ci mai degrabă faptul că aceste produse vor rămâne ca o amintire pentru invitați, rolul lor fiind acela de a-i reprezenta pe părinți, dar și evenimentul în sine.

În funcție de stilul evenimentului, mărturiile pot varia ca tip de produs, culoare, volum, stil etc. Acestea pot fi dăruite sub formă de suveniruri sau ca produse consumabile, atât în cadrul sau la finalul evenimentului, cât și ulterior, după caz. În general, mărturiile sunt puse pe mese înainte de începerea petrecerii, pentru fiecare familie în parte. Însă ele pot fi înmânate și atunci când invitații ajung la eveniment sau, dacă vorbim despre o nuntă, pot fi expediate și după ce cuplul se întoarce din luna de miere.

Așadar, indiferent de forma, conținutul și modul de transmitere, mărturiile de nuntă sau de botez semnifică un gest de recunoștință din partea gazdelor pentru oaspeții lor, demonstrând totodată respect și înalte valori morale. Acest obicei străvechi este un detaliu semnificativ și frumos al oricărui eveniment civilizat.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.