×
Atașamentul nu este iubire

Atașamentul nu este iubire

Să trăiești cu atașamentul înseamnă să trăiești în negare.

Conceptul de „non-atașament” se găsește în multe învățături filozofice și religioase, inclusiv budismul.

„Atașamentul este sursa, rădăcina și cauza suferinței”, a spus Dalai Lama.

Atașamentul nu este dragoste

Din păcate, asociem dragostea cu atașamentul. Astfel, inițial, ne adaptăm la suferința emoțională. Atașamentul nu este nimic mai mult decât unul dintre mecanismele de supraviețuire (foarte nesănătoase) care seamănă cu familiarul: „luptă sau fugi”. În ambele cazuri, facem acest lucru numai din frică. În dragoste, ne temem să pierdem, în viață, că vom fi „uciși”.

Suntem atât de speriați încât ne agățăm de cineva drag cu o aderență moartă, numindu-l „dragoste”.

Dar nu e dragoste deloc.

Nu putem controla această lume sau oamenii care trăiesc în ea. Și de foarte multe ori, în loc să acceptăm acest adevăr, luptăm și negăm. Nu este surprinzător: toată lumea vrea să reducă la minimum riscurile. Dar este pur și simplu imposibil, indiferent cât de mult te străduiești. Dar nu așa merge treaba. Lumea trăiește și lucrează într-un mod complet diferit, și nu este în puterea noastră să schimbăm ceva.

A trăi cu „atașament” înseamnă a trăi în negare.

Atașamentul, în orice caz, este suferință. Pentru că totul în viața noastră dispare.  Și nu contează cât de mult protestăm, indiferent cât de mult ne rugăm și indiferent de modul în care luptăm, pierderile sunt inevitabile.

Non-atașamentul este dragostea

Acest lucru este cel mai bine spus în următorul citat: „Dacă îți place cu adevărat, dă-i drumul”. 

Non-atașamentul este în primul rând armonie cu universul. Este o înțelegere profundă că nu ar trebui să-ți pierzi viața pe lupte și temeri constante. Îți înțelegi rolul în asta și faptul că nu poți controla niciodată lumea însăși sau oamenii care trăiesc în ea. Dar acest lucru nu înseamnă că schimbările constante exclud dragostea adevărată și sinceră.  Ea a fost întotdeauna, este și va fi. Dar nu conform regulilor tale. Și nu e nimic rău în asta, dimpotrivă.

Non-atașamentul este acceptarea păcii, acceptarea altor persoane ca personalități, umilința rezonabilă și stabilirea unor limite sănătoase de influență, precum și între ceea ce „ar trebui să fie” și ceea ce „avem”. Este coexistență și compasiune.

Non-atașamentul nu este „îndepărtarea”

Fiind „îndepărtat” este la fel de dăunător ca fiind „legat.” De fapt, acestea sunt două fețe ale aceleiași monede.

La urma urmei, „îndepărtarea” este suprimarea emoțiilor. Acest lucru nu permite nimic și nimeni mai aproape decât distanța brațului. Non-atașamentul este pur și simplu stabilirea unor limite rezonabile, și, în același timp – respect profund și empatie pentru oameni.

Non-atașamentul este bucurie

Bucuria adevărată – precum și dragostea adevărată – trebuie să vină din interior.

Nu depinde de alți oameni sau de univers. Aceasta este starea noastră interioară.

Doar atunci când o recunoaștem și o acceptăm (în loc să negăm sau să ne agățăm de cei pe care îi iubim), descoperim o lume cu totul nouă și noi oportunități. Devenim foarte fericiți.

Numai recunoscând că nu putem controla universul sau alți oameni, că absolut totul în lumea noastră se schimbă și va fi întotdeauna așa, vom descoperi adevărata bucurie. La urma urmei, ne dăm seama că putem cunoaște fericirea doar acceptând faptul că suntem doar boabe de nisip în această lume. Prin urmare, este o prostie și nerezonabil să lupți și să negi ceva.

Citește: De ce femeile spun „sunt bine” atunci când nu sunt bine de fapt

Dacă alegi atașamentul, te privezi automat de bucurie. În acest caz, tot ce te așteaptă este o teamă constantă de pierdere. Iar frica și fericirea sunt concepte care se exclud reciproc.

Numai prin non-atașament putem găsi pace, fericire și dragoste.

„Dar de ce nu mă pot atașa de nimeni? Nu poate fi dragoste? „

Dacă încă pui această întrebare, atunci încerci să lupți și să negi natura tranzitorie fundamentală a universului și tot ceea ce este în el, inclusiv persoana pe care o iubești.

Dacă crezi că poți să te bazezi pe „atașament” și totul va fi bine, atunci este foarte naiv. Sincer, e ca și cum te-ai agăța de un curcubeu sau te-ai atașa prea mult de o floare care va înflori mai devreme sau mai târziu.

Nu există excepții. Și în cazul tău, la fel.

Non-atașamentul este dragostea

… pentru că este vorba despre respect și limite.

E vorba de a înțelege ce putem și ce nu putem face.

„Toți vrem să fim iubiți, dar… sentimentele, judecățile și acțiunile altora sunt dincolo de controlul nostru…Indiferent dacă suntem reciproci sau nu, este decizia lor. Controlul sentimentelor, cuvintelor, acțiunilor, reacțiilor lor este în afara puterii noastre.  Orice încercare de a stabili controlul este absolut inutilă și nimic altceva decât durere și suferință nu ne va aduce”, a declarat Massimo Piglucci, un biolog și filosof american.

Putem obține mult mai multă dragoste și putem deveni fericiți prin acceptarea faptului că dragostea este non-atașament.

Și asta înseamnă să renunți la frică și luptă. Să refuzi dorința de a „lega” de tine pe cei dragi pentru totdeauna.  În acest fel suntem eliberați și deschiși la o iubire sănătoasă, matură și plină de bucurie.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.