×
Ce semn indică imediat vârsta ta

Ce semn indică imediat vârsta ta

Există un semn care dezvăluie bătrânețea de-a binelea.

Un singur lucru dezvăluie vârsta fără milă și cu atâta ușurință. Poți fi în formă excelentă, robust, avansat la orizont, relevant, la modă. Dar există un singur semn care îți dezvăluie bătrânețea. Desigur, există multe semne și toate acestea mărturisesc. Doar unul singur iese în evidență din rândul general furios și trist.

Dacă o persoană are suferință pe față, atunci când trebuie să arunce o cutie frumoasă cu capac, de la un ceai chinezesc, sau de la acadele britanice, sau orice altceva, atunci aceasta are aproximativ cincizeci de ani sau mai mult.

Nu o vor lua! E a mea…

Oamenii din generația mea au aruncat mașini arzătoare în râpe fără milă, au aruncat obiecte de valoare în oceane, au înecat averi, prieteni înecați, Doamne, ce pot spune despre celelalte ?! Dar o cutie cu capac dublu … degetele se strâng mortal.

În capul meu există o considerație febrilă pentru ce, PENTRU CE VA FI NECESARĂ ACEA CUTIE ?!

Nasturi! Ce nasturi? Ce?! Nu, neapărat trebuie să fie nasturi! Putem folosi pentru ace – spune neîncetat mintea, văzând cu viteză jumătate în secolul trecut, trei scheme de retragere. Ace, da. Sau poți, nu știu, să pui orice altceva acolo! Orice! Alte chestii! Foarte necesare! Șuruburi, mărgele, inserții de cauciuc, monede vechi, comori.

Innokenty Serghei, ca un balaur, s-a încovoiat strâns peste un munte de astfel de cutii. Solzii purpurii se răzuiesc pe marginea piramidei de cutii, ochii străpung cu insomnie pe oricine îndrăznește, care se gândește doar să intre.

– De ce ai nevoie de asta, Kesha? – Întreb, deschizând o cutie muzicală de sub niște marțipan.

– Îmi trebuie! Las-o jos! – se aude din adâncuri.

– „E o prostie! „Eu spun, „Sunt niște prostii care cântă… Și sunt niște prostii în sine.

Aruncarea unui corp mortal printr-o sală lungă.

– Îmi trebuie! Mie! Acolo voi păstra depozitările.

Ce fel de depozitări?!

Kesha a ținut ultimul depozit într-un loc complet diferit. Și acolo muzica suna complet diferită.

Idioția are multe fețe. S-a auzit de la Kesha râzând. Dădea din cap zâmbind.

Și-a pierdut mințile prietenul meu, cui nu i se întâmplă? Este amuzant! Păstrează un fel de gunoi. Deschide, ridica capacul cu o unghie sau, dimpotrivă, apăsă butonul și apoi capacul sare în sine, în ea a fost cândva ceai, iar pe partea laterală există o cheie și dacă este răsucită, va răsuna Mozart. Și poți asculta înclinându-ți capul într-o parte.

Este o demență totală. Kesha se abate în mod irevocabil, îmi pare rău de el, arată rușinos, aceasta îi oferă o vârstă înaintată și singuratică, dar înainte era asemeni unui vultur.

A oftat. A luat un borcan de sub monpasque de la Fedyunin. A deschis-o, ridicând capacul cu o unghie. Mirosea a ceva dulce. Și-a închis ochii.

Copilărie. Toamna. Mama a adus un borcan întreg. Și într-un borcan erau mai multe dulciuri : roșii rotunde și galbene ca acesta, și smaralde verzi și de culoarea liliacului. Erau toate amestecate ca o pradă de pirați, o comoară a unei peșteri. Mai întâi alegi una, te uiți la lumină, apoi te grăbești să o pui în gură. Mama oftează. Te rostogolești în jurul borcanului ca un inel. Glasul e încă superficial, tandru. Al meu….

Am dus borcanul monpasque în cămară. Acolo am o cutie de cafea engleză, o cutie de dulciuri scoțiene (mentă cu ciocolată), șapte cutii de ceai indian. Toate din anul 1968. Nu le vor lua! Sunt ale mele…

Autor – John Shemyakin

 

 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.