×
Ce spune culoarea ochilor tăi despre personalitatea ta

Ce spune culoarea ochilor tăi despre personalitatea ta

Știți ce factori determină culoarea ochilor unei persoane? Majoritatea vor răspunde că sunt factori genetici și acest lucru va fi parțial adevărat.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Delaware, „culoarea ochilor nu este o trăsătură genetică simplă. De fapt, culoarea ochilor este determinată de variația mai multor gene diferite și de relația dintre ele. Din acest motiv, există o șansă ca părinții cu ochi albaștri să dea naștere copiilor cu ochi căprui.”

În ciuda faptului că oamenii au reușit să descifreze genomul uman, pot exista foarte multe astfel de „interconexiuni” și multe dintre acestea sunt inexplicabile. Gândește-te la titlul acestui articol. Cum poate culoarea ochilor să spună ceva despre sănătatea și caracterul tău? Dacă rezultatele cercetărilor menționate în acest articol sunt fiabile, ele pot pune în lumină câteva subiecte.

Iată cinci exemple despre ce exact poate spune culoarea ochilor despre caracterul unei persoane.

Culoarea deschisă a ochilor: îți place rivalitatea

În timpul unuia dintre studiile în care au participat 336 de persoane, oamenii de știință australieni au intervievat europeni de rasă pură pentru a le studia trăsăturile de caracter. Participanții la sondaj au trebuit să răspundă la următoarele afirmații: „Alții se simt confortabil cu mine”, „mă consider eu o persoană atentă care îi tratează pe toți cu bunătate” și să oferă, de asemenea, asocierile lor cu cuvintele prietenie, generozitate și compasiune.

După analizarea rezultatelor sondajului, oamenii de știință au concluzionat că persoanelor care au ochii de culori deschise (albastru sau verde deschis) le place rivalitatea și sunt mai puțin tractabili.

Culoarea deschisă a ochilor: ai un risc mai scăzut de a dezvolta vitiligo

Vitiligo este o boală autoimună în care pielea își pierde pigmentarea. Anumite zone ale pielii, precum și, în unele cazuri, părul, retina și membranele mucoase își pierd culoarea.

Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Colorado a realizat un studiu în care au descoperit că din 3.000 de persoane cu vitiligo, doar 27% au avut ochi albaștri sau verzi. Există, de asemenea, o legătură între vitiligo și alte boli cum ar fi diabetul de tip 1, lupus și boala tiroidiană.

Culoarea închisă a ochilor: consumi mai puțin alcool

Oamenii care au culoarea deschisă a ochilor beau mai mult, aceasta este o concluzie incontestabila a studiului, spune Christopher Quin, oftalmolog și membru al Asociației Americane de Optometrie. Dar cum și de ce?

Dr. Quinn a vorbit despre un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Georgia. 12.000 de persoane (bărbați și femei) au participat la sondaj. Cercetătorii au spus ca au găsit o legătură între culoarea ochilor și consumul de alcool.

Oamenii de știință clarifică faptul că această conexiune se datorează cel mai probabil „sensibilității sporite la alcool, precum și legăturii dintre sistemul limbic al creierului, care este responsabil pentru emoții și culoarea ochilor”.

Culoarea închisă a ochilor: oamenii pot avea încredere în tine

Jurnalul PLOS ONE a publicat rezultatele unui studiu, în cadrul căruia 238 de voluntari au fost rugați să determine fiabilitatea unei persoane prin culoarea ochilor. „Culoarea ochilor a avut un efect semnificativ”, explică autorii. Cu toate acestea, ei, de asemenea, au clarificat că nu au fost complet siguri dacă alte caracteristici faciale – bărbie, maxilar, sprâncene, etc – au afectat rezultatele studiului.

Cercetătorii au concluzionat că „nu însăși ochii căprui au inspirat încrederea în oameni, ci mai degrabă trăsăturile care erau asociate cu ochii de culoare închisă. Astfel de trăsături precum ochii mari, gura mare și bărbia largă inspiră încredere în oameni, potrivit autorilor.

Culoarea închisă a ochilor: ai ochi mai sănătoși

Potrivit unui studiu publicat în revista Oftalmologie clinică și experimentală, persoanele care au ochi de culoare deschisă au de 2 ori mai multe șanse de a dezvolta degenerare maculară decât persoanele cu ochi mai întunecați. Degenerarea maculară este o boală în care este afectată vederea centrală.

Potrivit oftalmologilor, acest lucru se datorează faptului că irisul întunecat blochează mai eficient radiațiile ultraviolete decât irisul deschis la culoare. Radiațiile ultraviolete implică, de asemenea, riscul altor boli asociate cu vederea, inclusiv deteriorarea progresivă a vederii în timpul îmbătrânirii.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.