×
Ceea ce nimeni nu vorbește despre divorț

Ceea ce nimeni nu vorbește despre divorț

Iertarea fostului tău este importantă, dar mult mai important este iertarea ta …

Cu toții înțelegem ce este divorțul. Sau credem că înțelegem.

Credem că înțelegem latura emoțională a divorțului: inima frântă, casă, familie. Vise spulberate.

Credem că înțelegem partea de afaceri a divorțului: nevoia de a împărți economii și proprietăți; stabilirea custodiei copiilor; întrebări despre finanțe, pensie alimentară și așa mai departe.

Cu toate acestea, indiferent cât de mult credem că știm cu toții despre asta, trecerea printr-un divorț este ca și cum ai ajunge pe o altă planetă, unde la fiecare pas există ceva ce nu am văzut niciodată, nu am simțit niciodată, nu ne-am putut imagina niciodată.

Lucrurile care vin pe neașteptate și „surprizele” te lovesc pe dos, ca niște palme în față. Uneori doare foarte mult.

Într-adevăr, nimeni nu spune despre multe lucruri pentru care ar trebui să fii pregătit după divorț. Prea dureros, prea personal, da și, probabil, fiecare are propriile sale emoții. De aceea, atunci când noi înșine ne confruntăm cu acest lucru, suntem complet nepregătiți.

Deci, din experiența mea tristă:

Vei fi trist pentru o lungă perioadă de timp despre speranțele și visele pierdute

În ziua în care mi-am dat seama că mariajul meu s-a destrămat, am simțit un sentiment incredibil de pace. Aceasta a fost starea când ai luat în cele din urmă o decizie cu privire la ceea ce te chinuie de mult timp și nu te lasă să respiri.

În acel moment, chiar faptul că divorțul este prăbușirea a tot ceea ce am visat nu a contat cu adevărat. Am simțit o mare ușurare și armonie, eram ferm convinsă că noi vise și o viață nouă erau înainte.

După ce praful s-a așezat, așa cum se spune, am descoperit că visele vechi nu dispar atât de ușor. Mi-am dat seama că va dura mult timp pentru a-mi lua rămas bun de la ele. Voi spune mai multe, au trecut mai mult de trei ani, dar nu sunt sigură că am încetat să-mi pară rău pentru ceea ce ar fi putut fi, dar…

În fiecare zi nu mai doare atât de mult, dar încă plâng pierderea. Nu, nu  după cel care a fost soțul meu, ci după visul meu. Am învățat să trăiesc cu asta. Să nu mă grăbesc  să „uit cât mai curând posibil”. Nu mă opresc asupra trecutului, trăiesc cu ziua de astăzi, dar mi-am dat timp să „trăiesc” ceea ce s-a întâmplat.

Este nevoie de efort pentru a da drumul la o persoană

Cel care crede că renunțarea este ușoară se înșeală. Crede-mă, să lucrezi pentru o relație și să încerci să o salvezi este mult mai ușor.

Când vine vorba de divorț, chiar faptul de separare este în continuare cel mai ușor lucru. Dar eliberarea este mult mai dificilă. Trebuie să renunți la absolut orice: obiceiuri, ritualuri, rutine și modele. E greu. Doare. Acest lucru este inconfortabil.

Din punct de vedere emoțional, a renunța înseamnă a-ți lua rămas bun de la resentimente, furie, vinovăție și regret. Este foarte dificil când rănile încă mai dor, dar dacă vrei cu adevărat să-ți închei trecutul și să mergi mai departe, trebuie să o faci.

Starea ta de spirit se va balansa ca un pendul

Uneori îmi amintesc căsnicia mea ca pe o singurătate și o neînțelegere. Iar uneori – ca zile fericite, când era distractiv, cald și vesel în suflet.

Uneori îmi amintesc de fostul meu ca de o persoană care a cerut doar, dar nu a oferit nimic în schimb. Care nici măcar nu a încercat să mă înțeleagă pe mine. Și uneori îmi amintesc de el ca o persoană care m-a sprijinit și a încercat să mă ajute să ies din întunericul meu, deși era dincolo de puterea lui.

Știu că toate aceste versiuni sunt adevărate, dar când vine vorba de divorț, adevărul este foarte dificil, mai ales când vine vorba de amintiri.

Dacă spun că am crezut deseori că mariajul meu ar fi putut evolua complet diferit, atunci ar fi o minciună. Am studiat și am încercat să mă gândesc la asta cât mai puțin posibil, să o analizez. Aceasta este singura soluție pe care o recomand tuturor celor care, de asemenea, nu au înțeles pe deplin ce s-a întâmplat.

Faptul este că atunci când te gândești la asta cu dragoste, îți rupi inima, iar când ești jignit, deschizi răni. Prin urmare, este mai bine să nu te gândești deloc la nimic. Amintește-ți lecțiile pe care le-ai învățat din toate astea și mergi mai departe.

Este important să-ți ierți fostul, dar este mult mai important să te ierți pe tine însuți

Nu este ușor să ierți și nu voi crede niciodată pe cineva care pretinde altfel. Cu toate acestea, atunci când divorțăm, toată lumea se luptă să ne reamintească că cel mai important lucru este să iertăm fostul soț.

Iartă-l și lasă-l să plece ca să-ți câștigi libertatea. Dar dacă nu poți încă, concentrează-te pe iertare în primul rând.

Există multe motive pentru care ar trebui să te ierți pe tine însuți înainte de a-i ierta pe ceilalți. Nu voi intra în metafore de genul „pune o mască de oxigen pe tine în primul rând”, pentru că nu suntem în avion, dar logica este similară. E greu să le oferi altora ceea ce te privezi pe tine însuți.

Nu-i poți ajuta pe alții să respire când tu însuți te sufoci.

Te aștepți ca fostul tău să te ierte, dar … când… și dacă te va ierta. Nu-ți poți pune viața în așteptare până când el nu o face. Și este în puterea ta să te ierți, așa că iartă – indiferent dacă alții te iartă sau nu.

Acum faci parte din  „Clubul celor divorțați”

Să te căsătorești înseamnă să te alături unui fel de „Club al Căsătoriților”: te duci în vizită, primești musafiri, bei vin, glumești, râzi unul de celălalt…

Să divorțezi e ca și cum te-ai alătura unei comunități. Printre participanții săi există automat un sentiment de camaraderie și înțelegere. În funcție de cât de mult se bea whisky la întâlnire, subiectele conversațiilor variază de la cântări despre singurătate și libertate — până la confesiuni despre cum plângi noaptea.

Și asta e minunat.

După divorț, am spus multor oameni despre experiența mea, dar mai presus de toate am fost înțeleasă și acceptată de cei care au trecut prin asta. Fiecare divorț nu este ca celălalt, dar esența experienței este aceeași și de aceea ne înțelegem atât de mult. Nu ezita să vorbești deschis — te va ajuta să treci prin momente dificile și să mergi mai departe.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.