×
Cum să crești nivelul de dopamină pentru a ameliora tristețea, stresul sau depresia

Cum să crești nivelul de dopamină pentru a ameliora tristețea, stresul sau depresia

Dopamina aparține așa-numiților „hormoni ai bucuriei”. Aceasta provoacă un sentiment de plăcere și, dacă lipsește, se pot dezvolta boli grave …

Știai că există substanțe chimice în creier care ne fac fericiți și bine, chiar dacă nu se întâmplă nimic special în jurul nostru? Una dintre cele mai importante și definitorii este hormonul și neurotransmițătorul dopaminei (cunoscut și sub denumirea de „substanța chimică pentru recompensarea creierului”).

Conform celor mai recente cercetări, această substanță creează un sentiment neobișnuit de plăcut de anticipare a bucuriei. Dopamina este produsă în timpul unei experiențe pozitive, în funcție de percepția subiectivă a unei persoane – de exemplu: consumul de mâncare gustoasă, intimitate fizică, chiar amintiri ale unor lucruri sau evenimente plăcute.

Dar o scădere a nivelului de dopamină acționează exact invers: o persoană experimentează depresie, percepe totul exclusiv în negru, trist și plictisitor. Bineînțeles, ar fi minunat să poți lua pastile cu această dopamină magică, precum vitaminele, pentru a trăi colorat și a te bucura de viață, dar pentru ce? Există modalități naturale și foarte simple de a crește nivelul „hormonului bucuriei” (deși specialiștii spun că acest nume de dopamină nu este pe deplin corect). Ceea ce este cel mai minunat — toate sunt gratuite și nu necesită administrarea de medicamente.

1. Exerciții fizice.

Nimeni nu a venit cu ceva mai bun pentru o bună dispoziție decât activitatea fizică. În timpul exercițiului, nivelul endorfinelor, serotoninei și dopaminei crește semnificativ. În plus, îți întărești mușchii, te menții în formă și scapi de stres.

Ce este mai bun și mai eficient de făcut? Dar asta nu mai contează. Principalul lucru – să nu stai întins pe canapea în fața televizorului. Alergare, înot, joc de tenis, baschet, sală de gimnastică, exerciții de dimineață, – funcționează absolut totul!

2. Renunțarea la fumat și consumul de alcool.

Orice dependență este un drum spre nicăieri. Deși alcoolul, fumatul și drogurile pot crea iluzia unui val de plăcere pentru o anumită perioadă de timp, dar foarte curând efectul se schimbă exact în opus. În cele din urmă, nivelul de bază al dopaminei scade atât de mult încât chiar și pentru a fi chiar într-o stare de spirit uniformă (nu este vorba nici măcar de bucurie sau fericire), sunt necesari din ce în ce mai mulți stimulanți.

Deci, încearcă să eviți orice dependențe. Chiar și cele mai” nevinovate ” cum ar fi fumatul. Toate dependențele ucid – este doar o chestiune de timp. Deci, evită-le ca focul. Există multe lucruri interesante în viață care aduc bucurie și pace. Căută ceea ce îți place, ceea ce este interesant, principalul lucru este să stai departe de alcool, droguri și țigări.

3. Detoxifierea organismului.

În ultima perioadă, a apărut o modă pentru „detoxifiere” sau curățarea organismului de toxine acumulate – atât în procesul de funcționare a acestuia, cât și din cauza nutriției dezechilibrate, a utilizării diferitelor medicamente, precum și din cauza poluării. Se crede că, pentru a nu ne îmbolnăvi și a ne simți sănătoși, aceste toxine ar trebui eliminate periodic din organism printr-o dietă și proceduri speciale.

Cu toate acestea, puțini oameni știu că toxinele afectează negativ nu numai starea fizică. Se pare că toxinele și bacteriile nesănătoase pot reduce sau chiar opri producția de dopamină în organism.

4. Utilizarea produselor care conțin tirozină.

Tirozina este unul dintre cei 20 de aminoacizi care fac parte din proteine. Mai mult, este una dintre cele mai importante componente pentru producerea de dopamină. Deci, încearcă să mănânci cât mai multe migdale, banane, ciocolată neagră și ceai verde.

Odată cu deficitul de tirozină, se dezvoltă depresie și apatie. Există, de asemenea, o scădere a tensiunii arteriale, un sentiment de oboseală constantă, letargie, creștere în greutate, scăderea activității fizice și mentale.

5. Muzica.

Este incredibil, dar ascultarea melodiilor preferate mărește și producția de dopamină. Prin urmare, nu sta în tăcere: pornește radioul, cântă melodiile preferate și, dacă cânți și la un instrument muzical, în general este super.

Nu există niciodată prea multă bucurie – așa că ascultă, cântă muzică, bucură-te!

6. Planifică-ți ziua.

Nimic nu aduce atât de mult haos și dezechilibru în viețile noastre ca un dezastru: acasă, la locul de muncă, și în capul nostru. Prin urmare, încearcă să îți organizezi și să îți planifici ziua cât mai mult posibil. Notează sarcinile curente în jurnal, notează ce ai reușit să realizezi și ce amâni până mâine, sau chiar poți ignora.

De fiecare dată când pui o „bifă” în fața unei sarcini programate – nivelul de dopamină va crește. În acest fel, atingi două obiective în același timp: devii mai organizat și mai productiv și simți, de asemenea, un val de bucurie și satisfacție.

7. Creativitatea.

Creativitatea, ceea ce te inspiră și te face fericit, contribuie, de asemenea, la eliberarea de dopamină. Vestea bună este că nu trebuie să scrii un roman sau să creezi o capodoperă pentru a face acest lucru. Poate fi o scrisoare unui prieten, cântând la karaoke, dansând și așa mai departe.

8. Fă ceea ce faci cel mai bine.

Principalul lucru – este să te concentrezi la succes. Gândește-te la momente în care ai obținut un succes remarcabil la ceva. Te-ai îndoit, nu ai crezut, dar totul a funcționat și – cât mai bine posibil. Din punct de vedere vizual, „derulează” acest lucru în cap. Concentrează-te pe faptul că și planurile tale se vor împlini.

Creierul nostru adoră realizările și succesul. Amintirea (sau chiar vizualizarea succesului viitor) determină creșterea nivelului de dopamină.

9. Consumul de suplimente naturale.

Există o serie de alimente care promovează producția de dopamină. Acest lucru se datorează faptului că conțin substanțe speciale care contribuie la o bună dispoziție. Consumă-le cât mai des posibil. Acestea sunt turmericul (conține curcumină), Ginkgo Biloba, ulei de oregano, alimente bogate în magneziu (avocado, ierburi, leguminoase, nuci și semințe).

10. Meditația.

Meditația, cursurile de yoga nu necesită investiții speciale de timp sau bani pentru abonamentele la centrele sportive. O cameră liniștită, un covoraș, o stare de spirit specială, și ești deja distras de la gândurile anxioase și aceasta îți ridica nivelul de dopamină.

Meditația este una dintre cele mai eficiente modalități de a face față stresului. Aproximativ 10 minute pe zi – și ești deja calm, pașnic și „încărcat” cu dopamină!

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.