×
Cum să distingem iubirea matură de dependența emoțională?

Cum să distingem iubirea matură de dependența emoțională?

Dragostea adevărată nu este nefericită. Ea poate da o experiență amară, poate aduce resentimente sau dezamăgire, dar toate acestea vor contribui la dezvoltarea în continuare a individului. În același timp, dragostea imatură îi face pe ambii parteneri dependenți de relații, când unul îl percepe pe celălalt ca pe un lucru: „îmi datorezi”, „nu pot trăi fără tine”, „fii așa cum vreau!”

Din păcate, societatea modernă, cu atitudinea sa de consumator față de o persoană, a înlocuit de mult un concept cu altul. Astăzi, dragostea infantilă a înlocuit practic un sentiment cu adevărat profund, nu mai este necesară o atitudine serioasă față de viață de la partener, sexul prietenos, relațiile fără obligații, egocentrismul și dependența emoțională sunt binevenite. Certuri-despărțiri, confortabil-incomod, complexe și temeri pe care le proiectează una asupra altora… cum să vezi realul din spatele tuturor acestor lucruri?

Iată cinci fapte care vă vor ajuta să vă dați seama ce sentimente sunt adevărate și nobile și unde intervine dependența.

Lipsa idealizării unui partener

Dragostea infantilă privește lumea prin ochii unui copil: „el este cel mai bun”, „femeia visurilor mele”, „cuplul perfect”. Astfel, există o idealizare constantă, al cărei scop este creșterea sentimentului de euforie în relație, creșterea propriei stime de sine („de când am o astfel de jumătate, sunt ohoho!”). Ei bine, apoi vine inevitabila dezamăgire, pentru că nicio persoană nu este capabilă să justifice toate așteptările puse asupra lui. Dragostea adevărată vine atunci când amândoi se văd în lumina reală, își acceptă reciproc părțile negative fără a încerca să le schimbe.

Menținerea sentimentului de „eu”

Este o greșeală să crezi că dragostea adevărată șterge granițele dintre iubiți, ceea ce înseamnă că este normal să gândești cu un singur cap, să simți cu o singură inimă și să folosești un „noi” armonios peste tot. De fapt, doar partenerii care depind unul de celălalt tind să meargă peste tot împreună, să folosească aceeași periuță de dinți, să unească o pagină pe rețelele sociale și, în general, să se dizolve în interesul celuilalt. Oamenii adulți păstrează dreptul la spațiu personal, respectă valorile celor dragi, fără a renunța la „Eul” lor. Nu sunt împreună, ci apropiați.

Renunțarea la control

În spatele încercării de a controla obiectul iubirii se ascund multe: dorința de a poseda o persoană iubită, teama de a fi abandonat, o neîncredere imaginară. Desigur, este mult mai sigur să-i urmărești fiecare mișcare, să-ți impui voința asupra ei („Nu vreau să te văd cu el!”), să-i dictezi propriile cerințe. Totuși, restrângerea libertății nu a dus niciodată la ceva bun. Dragostea adevărată nu ține cu forța, ci respectă alegerea și simțul libertății celuilalt.

Relații pe picior de egalitate

Într-o relație matură, ambii parteneri sunt capabili să-și asume responsabilitatea și, de asemenea, să respecte personalitatea celuilalt, în timp ce relațiile de dependență nu sunt egale în natură, amintesc oarecum de modelul de comportament „copil-părinte”. De exemplu, un partener joacă rolul unui copil obraznic, în timp ce celălalt joacă rolul unui părinte grijuliu și protector. Sau își fac pe plac unul altuia în toate modurile posibile și apoi, odată cu avansarea relației, aruncă toate subtilitățile „supărărilor” unei terțe părți. Într-o relație matură, această formă de joc se exclude, ambii parteneri sunt capabili să facă față problemelor singuri, fără a scoate „lenjeria” murdară în public.

Capacitatea de a fi autosuficient

Iar principalul lucru care distinge relațiile dependente de cele independente este capacitatea de a rămâne singur cu tine și cu gândurile tale, de a fi fericit chiar și atunci când persoana iubită nu este prin preajmă. Dacă unul dintre parteneri, în absența jumătății sale, se oprește, încetează să aibă grijă de el însuși, să-și atingă unele dintre propriile obiective, se se bucure de viață – o astfel de relație nu poate fi numită ideală. Iubitorii dependenți nu își pot imagina viața unul fără celălalt. Oamenii maturi se pot descurca fără un cuplu, dar minutele petrecute împreună le fac fericirea și mai completă: „Pot să o fac și eu, dar cu tine e mai bine!”

După cum puteți vedea, principala diferență este ca rezultat: relațiile de dependență nivelează personalitatea și distrug integritatea unei persoane, în timp ce dragostea adevărată apreciază unicitatea partenerului, acceptă lumea sa necondiționat. Ce fel de iubire împărtășești tu?

»Citește care sunt cele 6 obiceiuri care afectează relațiile

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.