×
Cum să nu mai iubești pe cineva care nu te iubește

Cum să nu mai iubești pe cineva care nu te iubește

Te doare să realizezi că nu ești iubit. Și este și mai dureros să renunți la o persoană. Pentru că înseamnă să renunți la speranță. Dragostea neîmpărtășită este un sentiment-test, un sentiment-durere.

Dându-ți seama că cineva pe care îl iubești atât de mult nu are aceleași sentimente, trăiește aceeași viață și uită să se gândească la tine, acesta este primul pas spre vindecare. Te poți descurca, poți merge mai departe, vei fi totuși fericit.

„Dragă Cupidon, data viitoare, lovește-ne pe amândoi cu săgeata ta.”

Recent am fost întrebat, „Ce se întâmplă dacă iubești pe cineva foarte mult și el nu te iubește?” Cel mai simplu răspuns este: „Nimic.  Nu trebuie să faci nimic.” Un astfel de sfat, desigur, simplifică problema, dar nu răspunde la întrebare. Aș dori, de asemenea, să evit o altă întrebare care rezultă din prima:

„Cum să obții reciprocitate de la cineva pe care îl iubești?”

Există un singur lucru mai rău decât dragostea neîmpărtășită. E atunci când ți se spune că te iubește, dar de fapt nu simte nimic.

Poți citi o mulțime de sfaturi, poți parcurge zeci de antrenamente despre cum să devii mai atrăgător, dar nimic, absolut nimic în această lume nu poate face pe cineva să te iubească în schimb. În caz contrar, ar fi prea ușor și neinteresant.  Da, și tu însuți, cred, înțelegi minunat acest lucru.

Dar ce să faci cu durerea iubirii neîmpărtășite? Cum să rezolvi problema? Cum să te descurci cu cei care nu au putut sau nu au vrut să-ți răspundă la sentimentele tale?

Există o ieșire din această situație. Și primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu mai faci toate lucrurile pe care le-ai făcut înainte ca această persoană să plece. Chiar de acum înainte.

Fără gânduri că nu ești suficient de bun sau suficient de frumos. Pentru cineva care te iubește cu adevărat, vei fi cel mai bun. Nu va trebui să demonstrezi ceva sau să-l obligi să te observe cu adevărat. Și cu atât mai mult – să-l înveți cum poate iubi cu adevărat.

Nu poți învăța o pisică să miaune sau un câine să latre, nu-i așa? Este firesc pentru ei cum să respire. Această abilitate se manifestă fără constrângere și în același mod – nu poți învăța pe cineva să iubească. Așa că te sfătuiesc să te uiți cu câțiva ani înainte. Imaginează-ți că au trecut 3 ani, 5 ani, 8 ani… Ești gata să fii „păstrat” într-o situație de dragoste neîmpărtășită atât de mult timp? Așteptându-te ca în sfârșit să fii luat în considerare, apreciat și iubit?..

Nu? Sper că nu.

De aceea este timpul să te alegi pe tine, să-ți iei adio de la dragostea neîmpărtășită și să mergi înainte.

Deci:

1. Recunoaște și acceptă respingerea.

Primul pas ca să nu mai iubești este să privești ceea ce se întâmplă dintr-un unghi diferit – în perspectivă. Ce ai? Nu ai primit sentimente reciproce de la o singură persoană din câteva miliarde de oameni pentru că nu te place. Poate că asta crede el azi. Sau poate e pentru totdeauna.

Cu toate acestea, încă îl iubești și suferi. Motivul este că nu folosești realitatea ca ghid. Îți dorești ca acest om să vrea ceea ce nu vrea. Deja astăzi. Sau, cel puțin, într-o lună sau două. Te doare. Și dragostea ta doare. Să iubești cu adevărat pe cineva înseamnă să-l lași să fie el însuși. Încerci, în subconștient, să spargi, să forțezi…

Ești norocos atunci când iubești pe cineva și acesta te iubește.

Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în viață. Dar poți iubi chiar dacă nu ești iubit. Poți fi mândru de această persoană, să fii fericit pentru ea, chiar dacă nu își va schimba atitudinea față de tine. Și atunci încep să se întâmple lucruri cu adevărat magice în viață.

Și anume: nu mai ești obsedat de dragostea neîmpărtășită.  Ieși din acest cerc vicios și privești totul cu ochi foarte diferiți. Imaginea s-a schimbat: în loc de „s-a terminat, pentru că nu pot schimba această persoană și atitudinea lui față de mine”, „îți mulțumesc că exiști în viața mea”.

Acum știi că nu ești iubit. Asta e sigur. Acum nu trebuie să aștepți ceva tot timpul și să privești în ochi cu speranță. Ai un răspuns clar. Și aceasta este mai mult decât suficient.

2. Lasă în pace persoana care nu te iubește.

Următorul pas este să nu mai iubești pe cineva care nu a răspuns reciproc – deci trebuie să-l lași în pace. Trebuie să dispari complet din viața lui. Nu suna, nu scrie, nu urmări paginile sale pe rețelele de socializare etc.

Dacă nu poți pleca complet, de exemplu, atunci când aveți copii în comun care trebuie să se întâlnească cu tatăl lor, atunci minimizează contactul cu el la minimum. Ar trebui să fie pur formale, nimic mai mult.

A renunța la dragoste este, într-un fel, ca și cum ai renunța la fumat. Vei avea o depresie, vei avea disconfort, dar dacă îți dorești — totul va funcționa.

Deci, primul pas este să accepți că nu ești iubit și să renunți. Dă-i drumul. Acceptă această persoană așa cum este aici și acum. Asta înseamnă, în sensul cel mai profund, să-l iubești și, în același timp, să te iubești pe tine însuți.

3. Distrage-ți atenția.

Al treilea pas pentru a nu mai iubi este să te distragi de la tot ce te-a chinuit în tot acest timp. Anume: gândește-te la tine, amintește-ți ce iubești, ce îți dorești. În cele din urmă – să recuperezi timpul pierdut în timp ce sufereai din dragoste.

La urma urmei, ai hobby-uri, activități? Întoarce-te la aceste activități! Ce zici de întâlnirea cu prietenii și întâlnirea cu oameni noi? Drumeții și călătorii? Toate acestea nu au plecat nicăieri și sunt capabile să aducă bucurie! Gândește-te la o nouă iubire. Gândește-te cât de grozav ar fi să te îndrăgostești de persoana pe care o meriți.  Visează, îndrăznește, stabilește-ți obiective și atinge-ți propriile obiective – totul funcționează! Nici nu vei observa cum vei înceta să-ți amintești de cineva care nu te iubește.

De fapt, sunt doar trei pași pentru a nu mai iubi pe cineva care nu-ți răspunde cu aceleași sentimente. Acceptă, lasă în pace, distrage-te. Poți s-o faci.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.