×
Cum să parcurgeți etapele iubirii și să construiți o relație perfectă

Cum să parcurgeți etapele iubirii și să construiți o relație perfectă

Efortul, intenția, atenția, privirile îndelungate, și umorul sunt ingrediente cheie pentru o relație de succes. Cu toate acestea, acest lucru poate fi ușor de spus dar mai dificil de făcut.

Cuplurile care împărtășesc o relație deschisă și au dorința de a traversa prin etapele iubirii, în ciuda suișurilor și coborâșurilor inerente, se vor găsi pe de altă parte dacă pot face față furtunilor care apar adesea, chiar dacă nu sunt prezente în acest moment. Luna de miere în relație va trece chiar înainte de a o înțelege și va rămâne doar o rutină zilnică de viață. La început, ea va părea plictisitoare, dar, de fapt, aceasta este frumusețea iubirii.

1.) Etapa romantică.

În această etapă, sentimentele de fericire din noile relații sunt doar în creștere. Oamenii se gândesc unde era sufletul lor pereche înainte. Lumea ta e pur și simplu minunată. Diferențele sunt considerate puncte forte. Lumea ta pare minunată, iar diferențele tale cu partenerul tău alimentează doar pasiunea. O mare atenție este acordată prezenței acelorași caracteristici sau similare. Suntem complet concentrați pe o altă persoană, uitând complet de existența altor oameni și de lumea din jurul nostru. Suntem obsedați și nu ne mai gândim la restricții, temeri sau interdicții personale. Acestea sunt înlocuite de sentimente de integritate, interconexiune și dragoste. Dar gândindu-te doar la noul tău partener, este foarte ușor să neglijezi alte relații. Fii atent și nu-ți pierde propria identitate. La unii oameni, astfel de relații duc la dezvoltarea dependenței de o altă persoană.

În timp, natura relațiilor se schimbă dramatic. După ce conduci luni de zile cu o viteză de 130 km / h, această viteză începe să scadă. Funcționează frânele. Efectul eliberării neurotransmițătorului fericirii este epuizat și dragostea nu îți mai aduce satisfacția anterioară. Aceasta se înlocuiește cu o realitate dură. Trăiască lupta pentru putere!

2. Etapa luptei pentru putere

Lumea la care te-ai uitat prin ochelarii roz nu mai pare atât de roz. Iluzia că dragostea romantică va dura pentru totdeauna este adesea înlocuită cu dezamăgirea. Partenerii caută unul în celălalt nu numai trăsături similare, ci diferențe. Comportamentele și obiceiurile care păreau odată dulci te enervează acum. Oamenii încearcă să-și schimbe partenerul, făcându-l așa cum credeau că era înainte sau cum și-au imaginat că a fost cândva. Este ușor să te gândești la imaginea unei persoane, ignorând modul în care aceasta este cu adevărat. Certurile dintre voi devin mai dese, apare o neînțelegere. Multe relații nu supraviețuiesc unor astfel de încercări. Și dacă chiar vrei să-ți păstrezi sentimentele, ce faci exact pentru asta? Ești deschis pentru schimbări?

Încerci să comunici cu partenerul tău?

Fiecare conflict sau luptă pentru putere te privează din ce în ce mai mult de speranța unui viitor comun și de sentimentul de încredere în astfel de relații. Acest lucru perturbă echilibrul mental și duce la confuzie. Dacă obișnuia-ți să vă simțiți bine împreună, acum nu mai ai încredere în ceea ce te poți aștepta de la partenerul tău. Te întrebi dacă această relație este sortită sau dacă ai greșit undeva. Dacă cuplurile nu sunt atente, pot începe să recurgă la acuzații reciproce, intimidări sau să încerce să își rușineze partenerul pentru a atrage cumva atenția asupra sa. Partenerii se învinovățesc pentru ruperea relațiilor și încearcă să se schimbe reciproc.

Pentru a vă menține relația, vă sfătuim să faceți următoarele:

  1. Să acceptați și respectați diferențele de opinie,
  2. Să împărțiți puterea la doi,
  3. Să încetați să visați la o idilă eternă,
  4. Să stabiliți care este punctul forte al relației voastre,
  5. Să stabiliți și să fixați limitele clare și să vă tratați reciproc cu respect.

 

Scopul principal al acestei etape este de a stabili autonomia fără a distruge legătura amoroasă. Relațiile capătă forță dacă fiecare persoană este capabilă să-și gestioneze propriile sentimente, să gestioneze dezacordurile pe cale amiabilă și este deschisă la îmbunătățirea și schimbarea stilurilor de comunicare dacă este necesar.

Etapa luptei pentru putere face posibilă săparea în profunzime și înțelegerea a ceea ce este cu adevărat important pentru tine, pentru a stabili o sarcină specifică și pentru a găsi modalități de a construi relații fragile. Conflictele care se rezolvă pașnic ajută la întărirea legăturii emoționale cu partenerul tău. Relația devine mai realistă, mai degrabă decât o „fantezie” idealizată.

3.) Etapa de stabilitate.

În această etapă, apare o mai bună conștientizare a comportamentelor, diferențelor și supărărilor care apar reciproc. Ambele părți au lucrat pentru a-și determina rolurile, a stabili independența și s-au îndepărtat de lupta pentru putere care obișnuia să domnească în relație. Cuplul înțelege că dezacordurile sunt doar dezacorduri. Și acestea nu trebuie neapărat să se transforme într-o ceartă. Dar dacă acest lucru s-a întâmplat deja, atunci orice ceartă poate fi eliminată.

În relația voastră a apărut ritmul și fiecare dintre voi este acum puțin relaxat. Încrederea și siguranța permit fiecărei persoane să se îndepărteze de relație în moduri sănătoase, fără ca sentimentul amenințării să evolueze. Cu toate acestea, în ciuda pozitivității,  plictiseala domnește acum în centrul relațiilor. Acest lucru poate duce la apatie și trădare. Unii oameni încep să se îndepărteze de partener în loc să meargă împreună cu el. Îi acordă partenerului o atenție mai mică și nu mai lucrează la menținerea relațiilor. Nu lăsa-ți să se întâmple asta. Discutați problema. Trebuie să înțelegeți că totul poate fi depășit printr-o conversație sinceră.

4. Etapa angajamentului
Ai făcut o alegere. Ai văzut toate defectele și punctele slabe ale partenerului și le-ai acceptat. Aceasta nu e o știință exactă, dar ești pe drumul cel bun.  Ai mai multă încredere și te simți mai sigur. În cele din urmă, poți fi tu însuți și să faci ceea ce este important pentru tine, dar, în același timp, nu te îndepărtezi de partener și să fii angajat în activități comune. Trebuie să fii capabil să faci față momentelor grele și să te bucuri de cele bune. În ciuda tuturor lucrurilor rele, fiecare dintre noi poate să se ridice deasupra și să se distreze în timp ce se află în compania unei persoane dragi. Cu această persoană ar trebui să fii. Și nu ai nevoie de o persoană, ci mai degrabă, vrei doar să fii lângă aceasta. Acesta este echilibrul dintre putere, libertate, dragoste și angajament.

Uneori, oamenii pun întrebări diferite:

  • Te gândești la un viitor comun?
  • Împărtășești vise și interese comune?
  • Partenerul tău îți face viața mai valoroasă sau invers?
  • Pot să vă numesc o singură echipă?

 

Toate acestea sunt niște memento-uri care ne amintesc că iubirea necesită eforturi, atenție și îndeplinirea obligațiilor asumate de către fiecare.

Ce trebuie de reținut, atunci când iubești pe cineva:

• Comunicarea este cheia pentru tot. Cum îi spui partenerului despre dezacordul tău cu ceva? Cum o să te descurci cu asta? Poți vorbi despre discrepanțele tale într-un mod normal? Astfel încât să poți lua în considerare toate asemănările și diferențele voastre? Poți să-ți împărtășești sentimentele fără teamă?
• După ce ați învățat să înțelegeți și să distingeți toate etapele iubirii, voi doi veți putea să vă ocupați cu ușurință de posibilele perpetuări ale relației voastre.

• Fiți pregătiți să răspundeți provocărilor care vă pregătește o relație. Acest lucru ajută cuplul să înțeleagă factorii care provoacă conflictul și să fie mai activi în loc să reacționeze pur și simplu la ceea ce se întâmplă. Învățați să vă rezolvați problemele comune împreună. Aceasta vă va ajuta să construiți o punte între voi care să vă conecteze și să nu vă despartă. Plictiseala nu poate fi evitată, dar poate fi tratată. Nu înceta să îți interesezi partenerul. Distrează-te.

• Trecerea prin etapele iubirii este un proces neliniar. Nu uitați că viața este o serie de tranziții între diferitele sale etape, care pot perturba liniștea cuplului și o pot pune din nou în faza de luptă pentru putere. Acest lucru este destul de normal.

• Dacă credeți că relația voastră a început să se dezvolte într-o direcție greșită, consultați un specialist înainte de a fi prea târziu. Participarea unei terțe părți poate fi un colac de salvare pentru dragostea scufundată. Puteți vorbi despre o terță parte imparțială mult timp, dar de multe ori aceasta poate chiar să ajute un cuplu aflat în dificultate.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.