×
De ce ar trebui să te căsătorești când nu mai ești îndrăgostit – potrivit științei

De ce ar trebui să te căsătorești când nu mai ești îndrăgostit – potrivit științei

Dragostea este un lucru foarte complicat. Uneori o ai și apoi o pierzi la fel de repede. Acum o clipă erai îndrăgostit nebunește, iar acum ceva s-a schimbat. Începi să-ți dai seama că sentimentele tale pentru această persoană nu sunt la fel de puternice ca înainte.

De ce oamenii nu mai sunt îndrăgostiți?

Știința ne oferă răspunsul său la această întrebare.

Dr. Fred Nour a efectuat studiul timp de 30 de ani, încercând să înțeleagă componenta evolutivă a procesului de pierdere a dragostei. Potrivit constatărilor omului de știință, oamenii pierd dragostea în primele etape ale unei relații noi, astfel încât înțeleg că partenerul lor nu este pregătit pentru o relație serioasă.
Faptul este că natura ne-a programat creierul astfel încât să oprească aprovizionarea cu hormoni de pasiune (testosteron și estrogen) atunci când ajungeți la stadiul în care căsătoria și familia devin obiective mai realiste. Acesta este așa-numitul sfârșit al lunii de miere, când începi să te uiți la partenerul tău din alt punct de vedere, începi să-l evaluezi subconștient ca partener de viață și părinte al copiilor tăi.

„Studiul meu sugerează că fiecare etapă a iubirii – de la sentimentele inițiale de euforie amețitoare până la un parteneriat prelungit — are un scop evolutiv ascuns”, notează dr. Nour. La un moment cheie într-o relație, unul sau ambii parteneri se confruntă cu o scădere a producției anumitor substanțe de „dragoste” în creier, care de obicei diminuează gândirea sănătoasă. Aceasta este o caracteristică evolutivă importantă care permite oamenilor să facă un pas înapoi de la opacitatea temporară a pasiunii și a romantismului pentru a evalua în mod obiectiv modul în care cel ales se potrivește rolului viitorului tată sau mamă al copiilor tăi. ”

Cu un astfel de „reflux de anumite substanțe” în creier, omul de știință explică așa-numitele crize de 3 și 7 ani în relații.

„Dragostea pare a fi o forță misterioasă, dar este complet explicată de știință. Cuplurile care nu se grăbesc să se căsătorească până când această primă etapă a iubirii trece, sunt mult mai susceptibile de a rămâne împreună pentru mult timp decât cele care se căsătoresc atunci când sunt încă în euforia sentimentelor. Lucrurile bune se întâmplă celor care pot aștepta și încep să construiască relații, de fapt, atunci când dragostea trece”.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.