×
De ce tăcerea nu te va ajuta. 6 modalităţi de îmbunătăţire a comunicării în cuplu

De ce tăcerea nu te va ajuta. 6 modalităţi de îmbunătăţire a comunicării în cuplu

Observi adesea faptul că partenerul tău nu mai vorbește cu tine după o ceartă sau o dispută minoră? Se îndepărtează de tine în orice situație când nu-i place ceva? Și în cele din urmă, te întrebi cum acest comportament afectează relația? Dacă partenerul tău organizează un „boicot” pentru a-şi manifesta nemulțumirea, el îşi face lui rău mai întâi de toate.

Care este motivul pentru care partenerii încep să se ignore?

• Ea vrea să-și demonstreze puterea în relație (dar totul este perceput exact opus!).
• El crede că nu poți face ceva fără el sau să iei o decizie importantă (dar nu este așa!).
• Ea este gata să se pedepsească pe sine și pe el, înăbuşindu-şi sentimentele.
• El nu are competențe de comunicare și nu va risca să înceapă ceva.
• Ea își amintește o ceartă anterioară care nu s-a terminat cu nimic bun (şi ce?).
• El se teme că îşi va pierde argumentul dacă începe să vorbească (înseamnă că trebuie să învețe!).

Amintește-ți că și tu porți o vină pentru tot ce se întâmplă. Aparent, voi doi nu ați învățat cum să comunicați unul cu celălalt. Mai ales când lucrurile nu merg atât de bine precum vreți. Pentru a evita conflictele și neînțelegerile, evaluează mai întâi comportamentul tău și nu începe un conflict aruncând cu învinuiri în adresa partenerului.

Da, poți spune că aceasta este o reacție defensivă, dar trebuie să o eviți.

Unii oameni întreabă: „Cât durează o astfel de ignoranță între parteneri?” De fapt, totul este individual. Singurul lucru important este faptul că lipsa de înțelegere și de încredere exacerbează situația, ducând la o escaladare și mai mare a conflictului.

Poți fi sigură că, dacă soția ta rămâne tăcută timp de câteva săptămâni, relația voastră s-a răcit complet. De fapt, ați pierdut deja contactul unul cu celălalt.

Este important să înțelegi că în această situație unii oameni pur și simplu nu știu cum să comunice. Chiar dacă partenerul tău dorește să stabilească o comunicare normală, nu reușește acest lucru din cauza fricii, a lipsei de abilități și de sprijin din partea ta. Poate că, din cauza temerii de a deschide un subiect delicat, din cauza căruia v-ați certat, partenerul tău se va îndepărta din ce în ce mai mult.

Fiecare persoană aflată într-o relație dorește să aibă cel mai bun contact posibil cu partenerul său. În așa mod toți se simt în largul lor și nu se tem să pună în discuție cele mai neplăcute subiecte de conversație. Asta și este înțelegerea adevărată între parteneri, când nu există frică și nici un sentiment de trădare. Totul e drăguț, nu? Sinceritatea este cel mai bun medicament.

Dar care este cauza problemei? Poate cineva nu vrea să te asculte? Sau doar frica de a auzi anumite lucruri care i-ar putea afecta demnitatea?

De obicei, oamenii se tem și, prin urmare, adoptă o poziție defensivă. Acest comportament se transformă adesea în furie.

Este foarte dezamăgitor. Oamenii pot reacționa imprevizibil și extrem de agresiv la lucruri care, în opinia lor, le afectează demnitatea. Ei cred că dacă vor permite partenerului să continue, își vor subestima propria stima de sine. Iar mai apoi ajung să se uimească de propria prostie!

Multe cupluri nu pot găsi limbaj comun deoarece unul dintre parteneri ia o poziție foarte categorică într-o ceartă. Să presupunem că soția nu-i permite soțului să vorbească și literalmente îi închide gura. Îl făcuse deja vinovat pentru tot. Trebuie să înțelegi că, în acest caz, femeia nu poate accepta înfrângerea. În capul ei nu poate accepta că nu are dreptate pentru că ea este atât de perfectă! Ego-ul propriu este cea mai frecventă cauză a multor certuri.

Continuând acest scenariu, trebuie remarcat că va fi dificil de comunicat cu o astfel de persoană. Pentru că ea întotdeauna va crede că viața trăită i-a oferit experiența utilă. Dar asta nu îi dă dreptul implicit!

Dacă o femeie se comportă în acest fel, atunci nu este nimic surprinzător faptul că bărbatul ei va pleca mai devreme sau mai târziu. Și imediat ce se va întâmpla acest lucru, ea va înțelege  greșeala ei și va începe să caute modalități de a stabili comunicarea. Dar va fi prea târziu.

Iată câteva modalități de a comunica eficient fără vă ignora reciproc: 

1. Calmează-te și nu începe să vorbești imediat despre problemă.
2. Cere să vă oferiți posibilitatea să vorbiți despre propria stare, fără întrerupere, fără strigăte și acuzații.
3. Fii pregătită să îți asculți partenerul, fără judecată sau părtinire.
4. Asumă-ți responsabilitatea pentru sentimentele tale și abține-te de la acuzații față de partenerul tău.
5. Afla ce vrea partenerul tău.
6. Fii pregătit/ă să auzi „da” sau „nu”. Nu există alte răspunsuri în relație.

Suna destul de simplu, nu? De fapt, acest lucru este adevărat. Doar nu fiecare persoană poate să arate maturitate în această situație. Doar copiii încep să se bată în nisip, fără să motive. Și apoi să plece liniștiți acasă.

Adulții trebuie să se așeze la masa de negocieri. Ei să își spună reciproc lucrurile potrivite, să afle ce lipsește unuia și celuilalt. Și, în cele din urmă, să găsească o cale de ieșire din această situație. Nu îți fie teamă să faci un pas în întâmpinarea partenerului, deoarece comunicarea este o abilitate care trebuie dezvoltată.

Autor: 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.