×
De ce unele femei au caracter „de fier”

De ce unele femei au caracter „de fier”

În biroul meu au pășit mama și fiul de 17 ani, spunându-mi că vor să îmbunătățească relația dintre ei. Timp de un an au apărut diverse scandaluri, regulile vechi nu mai funcționau, iar altele noi nu puteau să le stabilească. Fiecare considera că are dreptate și nu puteau ajunge la un compromis. Nu exista o legătură emoțională între ei, relația reducându-se doar la funcțiile pe care fiecare trebuia să le îndeplinească din obligație unul față de celălalt.

În timpul lucrului am observat că în cabinetul meu nu este prima femeie dominatoare, perseverentă, insistentă, care nu acceptă înfrângeri, directă, ori ești cu ea – ori împotriva ei. Lipsită de plasticitate și dure, femei cu caracter „de fier”.

Iar dacă să îți imaginezi un soldat din evul mediu, echipat până în dinți cu fier, care dintr-o singură lovitură omoară cinci oameni, imaginea unei asemenea femei este o concurență pentru bărbați. Ceea ce se întâmplă în familia unei astfel de femei este un câmp de luptă.

Tânărul simte că este capabil să iasă de sub protecția mamei. Mama, care nu vrea ca acest lucru să se întâmple.

Pentru mine este ușor și amar să înțeleg că în interiorul acestei femei de „fier” se află o fetiță. O fetiță sensibilă, finuță, atentă, probabil naivă, vulnerabilă, luminoasă și deschisă. Însă din păcate, viața le-a arătat acestor femei că deschiderea și vulnerabilitatea aduc cu ele o durere insuportabilă și multe dezamăgiri.

Acest proces începe din copilărie, când, suferind și fiind tristă, fetița a cerut ajutorul celor apropiați, însă nu a promit susținerea și compătimirea de care avea nevoie. Zi după zi, an după an, lumea ei își pierdea strălucirea și lumina, iar pereții din suflet deveneau mai înalți și mai groși.

În fața noastră avem o fată dură și puternică, care nu va permite în niciun chip ca cineva să îi provoace durere.

Sunt momente când ea se relaxează și încearcă să iasă după pereții pe care singură i-a construit. Însă, ironia sorții: întâlnește oameni care îi arată că nu are voie să se relaxeze, iar prin urmare, pereții din suflet devin și mai groși.

Fata devine femeie, apoi mamă. Ea sufocă cu iubire și blândețe, dorința de a proteja pe copilul său, în cazul nostru – fiul. Ea face tot posibilul pentru ca el să nu afle ce înseamnă durerea. Însă copii trebuie să crească și să refuze soluțiile gata pentru problemele lor, ei trebuie să învețe din propriile experiențe.

Ea din nou se ciocnește cu refuzul, neplăcere, singurătate, doar că acum din partea celui care i-a dat viață. Când simte durerea, ea se protejează lovind în cel pentru care era gata să facă totul, iar încrederea dintre ei s-a năruit.

Vor putea ei întoarce ceea ce a fost pierdut – nimeni nu știe, iar în această zonă necunoscută ambii trebuie să supraviețuiască. Doi oamenii atât de apropiați, dar atât de străini unul pentru celălalt.

Munca cu asemenea femei este foarte înceată și atentă. Lor le este greu să accepte susținerea, să suporte prezența altei persoane când sunt vulnerabile sau suferă. Pentru că anume de această suferință au fugit în lumea lor fără sentimente și doar ordine.

Pe de altă parte, în ele mai există acea putere pentru a cere ajutorul unui terapeut și, încet-încet, să-și coloreze lumea.

Autor: Anastasia Cereda

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.