×
De ce unii bărbați refuză să se maturizeze

De ce unii bărbați refuză să se maturizeze

În zilele noastre, să îi înveți pe alții să fie deștepți este cu adevărat la modă. Se crează impresia că toată lumea din jurul nostru știe să trăiască, să facă afaceri, să mănânce, să se îmbrace, să construiască relații cu sexul opus și, în general, să reușească în această viață. Toată lumea știe totul, dar nu tu.

Există numeroase cărți inspiraționale, traininguri și cursuri de instruire, diverse resurse educaționale, publicații motivaționale pe rețele sociale, antrenori pentru creșterea personală și toate acestea sunt create doar pentru un singur lucru: să te învețe cum să trăiești corect această viață.

De câte ori s-a spus că este necesar să îți poți gestiona bugetul; că este necesar să îți stabilești obiective și, în ciuda tuturor obstacolelor, să le realizezi; că timpul este cea mai valoroasă resursă disponibilă pentru o persoană și ar trebui salvat? Dar, în cele din urmă, nu este clar unde se duc banii, obiectivele sunt stabilite și uitate cu succes după o săptămână sau două, iar în ceea ce privește timpul, majoritatea oamenilor trăiesc ca și cum le-ar rămâne cel puțin o mie de ani. Dacă toate acestea îți sunt familiare, felicitări: ai devenit o victimă a principalei amenințări la adresa masculinității tale – infantilismul. Și acum să ne dăm seama care este cauza.

1. Procrastinare

Un termen care vine din psihologie și denotă tendința de a amâna în mod constant toate chestiunile, chiar și cele cu cea mai mare prioritate. Da, da, de aceea tu, drag prieten, ți-ai făcut încă o dată promisiunea de azi, că de mâine, vei începe să te culci mai devreme și vei studia engleză, iar sâmbătă le-ai spus prietenilor că nu este bine să continui așa și că de săptămâna viitoare începi o altă viață.

În spatele amânării poate exista o teamă banală de schimbare, de ceva nou, teama de a părăsi zona de confort obișnuită, făcând doar primul pas. Dar să recunoască confuzia pe care o trăiește – este o sarcină imposibilă pentru ego-ul masculin este adesea o sarcină imposibilă, iar societatea nu va înțelege, pentru că „bărbatul adevărat” nu ar trebui să gândească deloc în asemenea limite. Lupta împotriva procrastinării este subiect pentru un articol separat, dar scopul principal al acestui proces – să câștigi controlul asupra ta: dacă stabilești o sarcină pentru mâine, trebuie să o faci mâine. Gândește-te cât de satisfăcut vei fi dacă vei învăța să faci la timp ceea ce este necesar, în ciuda tuturor obstacolelor din jur. Reale și imaginare.

2. Lipsa unor scopuri în viață

Nici nu ai un scop în viață sau de ții scai de cineva în mod inconștient. Tu chiar nu înțelegi de ce ai avea nevoie de toate aceste obiective și le consideri filozofii impuse de un antrenor obsedat de tendința Self Made. Dar spune-mi, de ce mai trăiești? De ce ar avea nevoie lumea de tine, dacă nu vrei să faci nimic și nici să depui eforturi pentru ceva? Ce vei lăsa în urma ta, ce contribuție vei aduce viitorului? De asemenea, avem și o veste foarte neplăcută: dacă nu ai obiective în viață, atunci cu siguranță vei lucra toată viața pentru ca alții să-și îndeplinească visele. Cum?

De exemplu, te-ai angajat să lucrezi într-un magazin, pur și simplu a-i mers acolo pentru a câștiga niște bani, fără gânduri complicate. Dar persoana care deține acest magazin nu este deloc așa. El l-a construit, a cumpărat produse, a angajat personal. El are un scop bine stabilit – de a obține din acest magazin un profit bun și de a primi dividende de la acesta, să se dezvolte în continuare. Tu, ca angajat al magazinului, îl ajuți să-și atingă scopul făcându-ți treaba. Înțelegi corect: nu dăm vina pe nimeni – fiecare are propriul drum în viață. Dar dacă trăiești fără rost, în mod inconștient, frivol, atunci vei obține aceleași rezultate.

3. Incapacitatea de a purta responsabilitate pentru viața ta

Infantilismul la bărbați se referă, în esență, la percepția copilărească despre lume și ceea ce îl înconjoară. Cu alte cuvinte, este atunci când un bărbat adult se comportă ca un băiat. De ce apare analogia cu un copil? Deoarece el, în virtutea vârstei tinere, este încă complet lipsit de apărare de realitatea aspră a lumii, el este complet dependent de părinții săi, el încă nu-și poate satisface nevoile de bază pe cont propriu. Dacă acest lucru poate fi trecut cu vederea în cazul unui copil, acest lucru este imposibil în cazul unui bărbat.

În paragraful anterior, am discutat despre o persoană care, cel puțin,  are un loc de muncă și nu poate fi numit parazit. Dar există bărbați care nu fac absolut nimic și, cel mai important, nu-și doresc să facă ceva, să trăiască pentru ei înșiși din contul altcuiva (cel mai adesea pe seama părinților sau al iubitelor) și să nu se deranjeze. Chiar dacă să nu ținem cont de aspectul financiar, dar să discutăm despre activitățile elementare de zi cu zi (abilitatea de a-și pregăti cina, de a spăla hainele, de a călca cămașa și blugii, de a curăța casa), probabil că vei fi surprins, dar nu toți sunt capabili să o facă. Și nici nu vom încerca să vorbim despre luarea unor decizii cu adevărat importante: acest lucru este evident. Psihologia tipică a unui băiețel, pentru că cineva va veni mereu, avea grijă de el și totul va fi bine, ca și înainte.

Situațiile sunt diferite, desigur: boală, pierderea locului de muncă, tot felul de dificultăți de viață. Dar „băiețelul” este întotdeauna diferit prin stabilitatea lui de invidiat: el poate găsi multe argumente și contraargumente pentru care totul este greșit, iar autorul acestui articol a greșit catastrofal. Dar faptul rămâne fapt: pentru el poartă responsabilitatea și alți oameni, ca și în cazul unui copil. Dacă te afli în aceeași situație în acest moment, gândește-te că nu va fi întotdeauna așa și într-o zi lumea ta se poate prăbuși, iar tu nu vei fi pregătit pentru asta.

4. Egocentrism

Prietene, nu te mai gândi la tine și la dorințele tale. Te întrebi de ce lumea nu vrea să-ți satisfacă nevoile, dar lasă-mă să te întreb, de ce ar trebui să o facă? Vezi tu, societății nu-i pasă că ești un bun interlocutor, inteligent, punctual, atent, întotdeauna saluți pe toată lumea, ții minte zilele de naștere ale tuturor rudelor tale, ești foarte sociabile și chiar ai studii superioare. Dacă, în afară de calitățile, cu siguranță minunate, și de realizările tale personale, nu poți oferi nimic concret acestei lumi, bine ai venit în clubul rataților infantili. Dar tu ce vrei?

Pentru a primi ceva, trebuie să faci ceva. Astăzi, societatea este mai mult interesată de cum poți să îi satisfaci nevoile. În același timp, celor care sunt capabili de acest lucru li se va plăti pe măsură. Și nu poți scăpa de acest lucru: pur și simplu vei fi nevoit să joci după aceste reguli dacă vrei să trăiești. Vrei mulți bani? Gândește-te ce servicii prestezi și pentru care trebuie să fii plătit. Vrei respect? Fă în așa fel încât să ai pentru ce să fii respectat.

5. Mila de sine

Asta este deja ceva clasic. Stai fără muncă – statul și capitaliștii sunt de vină; nu ai prieteni și nici cunoștințe – societatea (nimeni nu vrea să aprecieze lumea voastră bogată); nu poți avea o relație normală cu fetele – da, e din cauza că toate sunt mercantile și nu le plac oamenii buni și cinstiți; nu poți comunica cu nimeni – aceasta este tocmai degradarea umanității (oamenii nu pot vorbi despre subiecte serioase, „inteligente”). Dar nu îți face griji: este evident că această lume se adâncește în întuneric, iar tu ești singurul care rămâne în lumină.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.