×
Dragostea te ajută să înțelegi lumea, iar umorul – să o tolerezi în fiecare zi

Dragostea te ajută să înțelegi lumea, iar umorul – să o tolerezi în fiecare zi

„A merge prin viață fără un simț al umorului este la fel de ridicol ca și cum ai merge într-o căruță fără arcuri. Se cutremură la fiecare pietricică de pe drum.”

Un bun simț al umorului este atunci când, pentru a descrie „realitatea gri”, o persoană folosește atât ironia, cât și înțelepciunea. Iar acest lucru indică aproape întotdeauna un nivel ridicat de inteligență. Această artă este stăpânită de cei care oferă lumii din jurul nostru o nuanță satirică elegantă, precum și de cei care îi fac pe ceilalți să izbucnească în râs, făcându-și joc din neajunsurile vieții noastre.

„A merge prin viață fără un simț al umorului este la fel de ridicol ca și cum ai merge într-o căruță fără arcuri. Se cutremură la fiecare pietricică de pe drum”- Henry Ward Beecher.

Simțul umorului și legătura sa cu inteligența

Fără îndoială, simțul umorului este cea mai bună carte de vizită a unei persoane. Nimic nu spune mai multe despre oameni decât identificarea a ceea ce îi face să râdă (sau nu) și a capacității lor de a accepta cea mai ironică afirmație sau de a ușura tensiunea într-o conversație cu o frază amuzantă și adecvată.

Fie că crezi sau nu, de multe ori cei care folosesc umor mai rafinat și creativ au un nivel mai ridicat de IQ. După cum a arătat un studiu realizat de Universitatea Vieneză din Austria, persoanele care au un simț excelent al umorului primesc scoruri foarte mari în timpul evaluării nivelului inteligenței lor verbale și emoționale.

Dovezile obținute din aceste studii sugerează, de asemenea, prezența unei legături directe între simțul umorului, abilitățile cognitive, inteligența emoțională și stima de sine a unei persoane.

De obicei, extrovertiții își folosesc simțul umorului pentru a face față stresului, anxietății și adversității zilnice. Pe de altă parte, reprezentanții psihologiei evoluționiste descriu simțul umorului ca o „trăsătură moștenită” responsabilă de o mai mare flexibilitate a minții și de ingeniozitate sau, dimpotrivă, de o rigiditate mai mare. În mod similar, oamenii de știință au concluzionat că umorul mai negativ, bazat pe sarcasm, atacuri și folosirea ridiculizării sau agresiunii, este, dimpotrivă, asociat cu o stare proastă și depresie.

Simțul umorului și creativitatea

Când Albert Einstein a fost întrebat ce servește drept sursă pentru geniul, creativitatea și inteligența sa, el a răspuns calm că secretul se ascunde în simțul umorului. Și a avut-o de când era copil. În inimă, el a rămas un copil capabil să privească lumea prin ochii curioși și nevinovați. El nu a pierdut niciodată abilitatea de a fi surprins și capacitatea de a râde.

Fiind departe de glumele triviale, Einstein știa foarte bine ce spune când a subliniat importanța simțului umorului în relația sa cu mintea umană. De fapt, multe studii neuropsihologice susțin ideea unei relații între starea emoțională pozitivă, creativitatea și nivelul inteligenței.

Nu trebuie să uităm că râsul crește producția de dopamină în creier. Iar acest neuro-transmițător, la rândul său, „lansează” aceleași mecanisme neuronale care participă la procesul de învățare.

Drept urmare, devenim mai flexibili și creativi, iar memoria și concentrarea noastră mentală sunt îmbunătățite. În plus, râsul mărește atenția.

Râsul este viața, iar un simț al umorului bun ne conectează cu alte persoane. Reduce stresul, întărește sistemul imunitar și ne face mai productivi.

În cele din urmă, viața constă din dragoste și umor. Dragostea este necesară pentru a înțelege mai bine lumea, și umorul – să o tolerăm în fiecare zi. Prin urmare, nu renunțați la beneficiile acestui afrodisiac puternic pentru inimă și minte.

Dacă simțul umorului ne face mai deștepți, atunci ar trebui să-l folosim cât mai eficient și mai abil posibil.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.