×
Flirtul cu alții pe la spatele partenerului se consideră trădare?

Flirtul cu alții pe la spatele partenerului se consideră trădare?

Flirtul pe de o parte este atât de inocent, care, așa cum se crede adesea, nu face decât să încălzească relația? Unde începe infidelitatea emoțională și cum ne afectează relația de cuplu? Experții vorbesc despre asta.

Dacă din diferite motive nu ne simțim la fel de bine într-o relație ca înainte, ne distanțam inevitabil de partenerul nostru. Poate că petrecem mai puțin timp cu el și deja ne uităm cu mare interes la alții.

Uneori credem că flirtul ușor este conceput pentru a reînvia uniunea, chiar dacă totul este în regulă în cuplu, iar partenerii sunt împreună de mult timp și multe au început să fie percepute ca rutină. Oamenii, începând un joc aparent inocent, nu consideră deloc o trădare, pentru că între ei și „a treia persoană” nu există contacte intime.

Cu toate acestea, un studiu al psihologilor americani David Frederick (Universitatea Chapman) și Melissa Failes (Universitatea din California) arată că percepem infidelitatea emoțională a unei persoane dragi la fel de dureroasă ca infidelitatea fizică. Și, de asemenea, considerăm aceasta o trădare.

Ca parte a experimentului, bărbații și femeile, indiferent de durata relației lor, au fost întrebați ce i-ar supăra cel mai mult și li s-au oferit două opțiuni din care să aleagă.

  • În prima opțiune, partenerul ar fi trebuit să aibă relații sexuale, dar el nu era îndrăgostit.
  • În al doilea — partenerul este îndrăgostit, dar se abține și nu permite intimitate fizică.

Bărbații erau aproape împărțiți în mod egal: 53% ar fi mai dezamăgiți de infidelitatea sexuală a partenerului, chiar dacă ar fi fost o pasiune pasageră.

Femeile ar reacționa mai dureros la implicarea emoțională a unui partener – 63% ar prefera infidelitatea fizică, mai degrabă decât cea emoțională.

CE SE AFLĂ ÎN SPATELE INFIDELITĂȚII EMOȚIONALE?

Definirea acestui lucru nu este întotdeauna ușoară, dar există întrebări pe care ți le poți pune, spune antrenorul Chris Armstrong. Iată care sunt acestea:

  1. Cum ar reacționa partenerul tău dacă chiar acum te-ar prinde flirtând cu o altă persoană?
  2. Îl tratezi așa precum ai vrea să fii tratată?
  3. Simți că s-a pierdut legătura emoțională dintre voi  și o cauți în altă parte?

Armstrong consideră că dacă nu vorbești direct cu partenerul tău despre sentimentele tale și încerci să găsești noi emoții în spatele lui, îl trădezi. O persoană dragă nu poate să nu-ți simtă răcirea și îl condamni la singurătate și durere, oferindu-ți atenția și forța emoțională altuia.

„Dacă sunteți într-o căsătorie sau într-o relație apropiată și de la început nu ați convenit asupra unei alianțe deschise, atunci ai tot dreptul să te aștepți ca partenerul să-ți păstreze loialitatea fizică și emoțională. Dar trebuie să înțelegi că el este, de asemenea, stabilit pentru aceasta. Ceea că deja te întrebi dacă, „Îmi pot permite?” de obicei arată că ceva s-a zdruncinat într-o relație”, spune Armstrong.

El crede că este mai important să fii deschis cu cineva cu care împărtășești un trecut comun. Și încercarea de a scăpa de problemă într-o poveste romantică, chiar dacă este în întregime platonică, este un semn că o persoană dragă nu se poate baza pe tine. ”

Terapeutul gestalt Daria Petrovskaya spune că acordurile inițiale dintre parteneri sunt de o mare importanță. Nici nu putem prevedea din timp cum se vor dezvolta sentimentele noastre.

„Suntem poligami din fire. Și dacă totul este în regulă cu libidoul nostru, atunci, cel puțin, observăm parteneri potențial interesanți în jurul nostru – spune ea. – Să ne apropiem de ei mai mult fizic, emoțional sau așa și așa-aceasta este alegerea noastră”.

FLIRTUL POATE SALVA ȘI REVIGORA RELAȚIA?

Fiecare partener are propriile necesități. Dar există, de asemenea, necesitățile cuplului. De exemplu, unuia îi lipsește intimitatea fizică și sexuală, în timp ce celuilalt îi este mai important să se cufunde în muncă cât mai mult posibil, deoarece are o perioadă de viață dificilă.

Este posibil ca necesitățile celor doi să nu coincidă și atunci apare un conflict. Dar, în același timp, cuplul este legat de ceva mai mult decât confort: obiective comune, planuri, sentimente. În acest caz, partenerii se vor strădui să mențină relația. Și atunci apare întrebarea – ce să facem cu deficitul acumulat de intimitate sexuală la o persoană și imposibilitatea dintr-un motiv sau altul de a o satisface pe cealaltă?

În acest moment în sistemul de familie pot apărea „elemente noi” – alți bărbați sau femei care îndeplinesc rolul de soluție.

Atracția emoțională este considerată o trădare?

„Nu mă voi angaja să numesc acest lucru o trădare, deoarece acest cuvânt este plin de sens personal și sentimente pentru toată lumea”, spune terapeutul gestalt Daria Petrovskaya. – Dar merită să încerci să vezi întreaga imagine. Trădare sau pofta de o altă persoană poate apărea într-adevăr în scopul de a păstra relația. În același timp, nimeni nu vrea să părăsească pe nimeni, dar există un fapt de „irosire” a proximității. Nu poate exista decât o singură cale de ieșire – să vorbim unul cu celălalt cât mai deschis și mai sincer posibil.”

De obicei, aceste conversații sunt neplăcute, pline de intensitate emoțională și este de dorit să le țineți în prezența unui psiholog de familie.

Este posibil să se găsească o soluție în interiorul cuplului?

„Găsirea compromisurilor și a diferitelor opțiuni de intimitate și, uneori, revizuirea acordurilor originale de loialitate, sunt sarcinile cuplurilor care au potențialul de a crește și de a se dezvolta împreună de mai mulți ani”, spune psihologul. În acest caz, există o oportunitate de a depăși dificultățile întâmpinate și de a consolida apropierea dintre cei doi.”

Flirtul poate fi folosit pentru a „restabili” o relație?

„Pentru unii este excitant să vadă cum alți bărbați se uită la femeia lor, dar pentru alții sunt experiențe complet neplăcute. Aceasta se potrivește doar unor femei cărora le place să li se acorde multă atenție, iar pentru unele aceasta le sperie și chiar enervează – crede expertul. – Suntem cu toții foarte diferiți. Răcirea sentimentelor într-o relație este un simptom. Aceasta înseamnă că dorințele unuia sau ambelor simultan nu pot fi satisfăcute sau cel puțin auzite.

Dacă chiar și după conversații și o posibilă revizuire a acordurilor inițiale, partenerii continuă să nu se audă, adică, apar din nou atracții către alte persoane și nu se produce apropierea, atunci putem vorbi despre imposibilitatea unui viitor pentru aceste relații. ”

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.