×
Fraze pe care bărbații se tem să le audă de la soțiile lor

Fraze pe care bărbații se tem să le audă de la soțiile lor

Indiferent cât de diferite sunt cuplurile, motivele certurilor și modalitățile de exprimare a nemulțumirilor sunt cam aceleași. Psihologii vorbesc despre fraze care îi jignesc pe bărbați. Cu toate acestea, femeilor este puțin probabil să le placă astfel de mesaje.

Dacă partenerul nu a spălat vasele, a lăsat o mizerie, nu a ghicit cu cadoul sau nu acordă suficientă atenție, vrei să-i spui totul. Dar dacă vă pasă de relația voastră, nu ar trebui să recurgeți la acest tip de critică.

1. „ȘTIU CĂ E TÂRZIU, DAR TREBUIE SĂ VORBIM.”

„Când vrei să discuți ceva, amână până dimineața. Conversațiile sunt mai productive atunci când ambii parteneri sunt odihniți și pregătiți să vorbească. În vechile telenovele, le plăceau scenele de genul acesta, când soția cere să vorbească, iar soțul vrea să doarmă. Problema a devenit o epidemie în zilele noastre”, scrie psihoterapeutul Elizabeth Lamotte.

2. „ARĂȚI CA UN ADOLESCENT ÎN PANTALONI SCURȚI. VREI SĂ TE SCHIMBI?”

Nu-ți place când partenerul tău face comentarii răutăcioase despre părul tău sau despre tricoul tău larg? Probabil că și el reacționează la fel atunci când te holbezi la pantalonii lui cu buzunare la genunchi.

Ce te face să crezi că poți stabili standarde în materie de îmbrăcăminte?

„Expresia „Trebuie” îl va face să simtă că încerci să îl controlezi”, explică psihoterapeutul Susan Heitler.

3. „MAI BINE ÎMI OFEREAI O CARTE POȘTALĂ”

Partenerul era convins că geanta scumpă pe care vânzătorul îl convinsese să o ia dădea dovadă de generozitate și grijă. „Mulțumește, chiar dacă nu ești atât de fericită de cadou. Bărbații vor să pară învingători și sunt dezamăgiți atunci când eforturile lor nu sunt apreciate”, recomandă psihoterapeutul Gary Neumann.

Așadar, cel mai bine este să îți exprimi aprecierea și apoi să menționezi ce opțiune de cadou ar fi mai potrivită pentru tine.

4. „FOSTUL MEU IUBIT NU AR FACE ASTA NICIODATĂ”

„Comparându-ți soțul cu foștii sau cu personaje din seriale îl va face să înceapă să se îndoiască de sentimentele tale”, spune psihoterapeutul Kurt Smith.

5. „NU-MI PLACE CÂND LAȘI VASELE ÎN CHIUVETĂ”

Nici bărbaților, nici femeilor nu le place să audă critici neconstructive. „În loc să-l critici, spune că vei fi foarte recunoscătoare dacă face ceva ce ți se pare corect.

„Apreciez foarte mult când tu…”  Cu cât îți arăți mai mult aprecierea, cu atât mai des vei primi ceea ce ai nevoie, – explică psihoterapeutul Tammy Nelson, autorul cărții ”The New Monogamy”.

6. „AI NEVOIE DOAR DE SEX”

„Da, este o parte importantă a vieții, dar dacă presupui că partenerul tău face lucruri pentru tine doar pentru sex, îl insulți. Bineînțeles, bărbații vor sex și se bucură de el. Dar ei nu suportă să fie suspectați de motive egoiste.

Și chiar dacă aceste suspiciuni se dovedesc a fi corecte în acest caz particular, nu înseamnă că sexul este singurul motiv pentru care este dispus să facă ceva”, spune Gary Neuman.

7. „TU NICIODATĂ…”

Aruncarea unor acuzații de genul „tu mereu” sau „tu niciodată” este o idee proastă, exclude-le din lexicon. Concentrează-te pe ceea ce se întâmplă acum, nu face afirmații prea generalizate, ne sfătuiește Tammy Nelson.

8. „DA, DAR…”

„Dacă ești de acord cu ceva și apoi adaugi „da, dar…”, atunci se pare că tai tot ce s-a spus înainte. Nimănui nu-i place să i se respingă cu dispreț cuvintele sale”, spune Susan Heitler.

9. „ADU-ȚI AMINTE CÂND AI FĂCUT CEVA GREȘIT”

Poate că, odată, partenerul tău a uitat să-ți ureze o zi de naștere fericită sau a programat o întâlnire cu prietenii în weekendul pe care trebuia să-l petreci cu părinții tăi.

„Oricare ar fi fost greșeala, dacă ți-ai iertat deja soțul, salvează-ți relația și lasă pasul greșit în trecut. Mulți bărbați se simt în mod constant bântuiți de trecut, deoarece soțiile lor nu uită niciuna dintre greșelile lor anterioare.

Și de fiecare dată când fac ceva greșit, li se amintește de toate greșelile lor din trecut.

Dacă un bărbat își dă seama că soția sa nu apreciază tot ceea ce face el bine și corect, în timp, pur și simplu nu o mai ascultă”, explică Kurt Smith.

Nu poți elimina astfel de expresii din vocabularul tău peste noapte. Pentru început, încearcă să te prinzi de ele și înlocuiește-le treptat cu altele mai blânde și mai respectuoase. Nu este greu dacă relația merită.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.