×
Începe să trăiești din nou. Sfaturi pentru a trece peste un abuz sexual

Începe să trăiești din nou. Sfaturi pentru a trece peste un abuz sexual

Recunoaște că a avut loc un eveniment traumatic

Negarea evenimentului, subminarea sensului său, distanțarea de el, sunt reacțiile obișnuite ale victimelor hărțuirii sexuale. Multe femei își spun: „S-a întâmplat cu mult timp în urmă”, „Alții au avut mult mai rău”, „Nu a fost atât de înspăimântător”. Bărbaților, supuși hărțuirii, le este foarte greu să recunoască suferința din cauza stereotipului vechi că doar femeile sunt victime.

Este foarte dificil să recunoști un abuz, deoarece provoacă o mulțime de amintiri dureroase. Dar este necesar. Dacă observi că diminuezi efectele a ceea ce s-a întâmplat, spune-ți: „S-a întâmplat și necesită atenția mea”.

„Merit să recunosc ce s-a întâmplat cu mine și să îmi recuperez viața înapoi”.

Nu te învinovăți

Societatea și mass-media transferă foarte des responsabilitatea abuzului pe spatele victimei și este foarte dificil ca să nu adoptăm chiar noi această poziție. Poți să presupui că ești vinovată pentru ce s-a întâmplat din cauza a ceea ce purtai, cum te-ai comportat, ce ai spus sau pentru că ai ajuns în această situație.

Dar victima nu poate niciodată să fie responsabilă pentru abuzul asupra sa.

Fii conștientă de toate consecințele posibile

Trauma sexuală poate schimba în mod dramatic atitudinea unei persoane față de sine și de corpul său, relațiile cu alte persoane, viața sexuală. Pentru a te recupera, trebuie să conștientizezi consecințele acesteia în viața de zi cu zi. Iată câteva dintre ele:

  • Ești speriată sau tresari când se apropie de tine, vorbesc cu tine sau te ating.
  • Ești întotdeauna într-o stare de vigilență sporită.
  • E greu să ai încredere în ceilalți oameni.
  • Ți-e frică să pierzi controlul asupra situației.
  • În timpul sexului, încerci să te gândești la altceva.
  • Ai încetat să mai ai dorința sexuală.
  • Este greu pentru tine să te exciți sau să ai orgasm.
  • Te simți detașată de corpul tău sau chiar îl urăști.

Este foarte important să înțelegi simptomele traumei din viața ta. Apoi poți lua măsurile corespunzătoare.

Identifică factorii provocatori

Unele cuvinte sau acțiuni pot deveni declanșatoare – provoacă o reacție negativă. Încercă să faci o listă a factorilor declanșatori. În ce condiții te sperii, te simți neplăcut, nervoasă? Când te simți detașată de corpul tău? Ce fraze și acțiuni ți se par a fi nesigure?

A face o astfel de listă este foarte probabil să te deranjeze mult. Prin urmare, ia în considerare și o listă de acțiuni sigure. Ce acțiuni intime îți aduc plăcere, par a fi sigure? Simte-te liberă să scrii totul, chiar și lucrurile mici.

Stabilește scopuri

Pentru multe victime ale hărțuirii, se pare că ceea ce s-a întâmplat le-a lipsit de viața sexuală. Pentru a-ți recâștiga încrederea, stabilește-ți obiectivele în domeniul sexului. Ce acțiuni sau cuvinte ar trebui să fie confortabile? Cum ți-ar plăcea să te referi la corpul tău, la tine, la ceilalți?

Ai grijă de tine

Traumele sexuale duc la depresie, anxietate și multe alte probleme psihologice. Reduce stima de sine, poate chiar provoca ura de sine. S-ar putea să simți că propriul corp te-a trădat. De aceea, în acest moment este extrem de important să ai grijă cu atenție de tine.

Încercă să ignori gândurile negative și să petreci mai mult timp făcând ceea ce te bucură.

Gândește-te când te simți cel mai confortabil în corpul tău? Când ești fericită, calmă, mulțumită? Poate când faci sport, faci o baie, stai la soare, îmbrățișezi un animal de companie, meditezi, vizionezi filme? Încearcă în fiecare zi să faci pentru tine cel puțin un lucru plăcut.

Cere ajutor

Nu trebuie să te descurci singură cu efectele hărțuirii sexuale. Nu ești vinovată pentru ce s-a întâmplat și meriți ajutor. Gândește-te la ceea ce îți convine cel mai bine: comunicarea personală cu un psihoterapeut sau cu un grup de sprijin.

Să simți susținere și înțelegere este un sentiment esențial în procesul de vindecare.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.