×
Îndoiala de sine este baza unei relații toxice

Îndoiala de sine este baza unei relații toxice

Uneori, o persoană nesigură vede o singură modalitate de a face față nesiguranței sale – de a-i face pe cei din jur nefericiți.

Vorbind de relații toxice, primul lucru care îmi vine în minte este incapacitatea partenerilor de a-și controla emoțiile. Cu toate acestea, de fapt, o astfel de relație are loc în orice mediu social – printre prieteni și rude, inclusiv.

Relațiile toxice sunt relațiile afectate de incertitudine. Acestea ademenesc persoana, o induc în eroare și, ca rezultat, se găsește încurcat într-o pânză întunecată de minciuni, din care este incredibil de greu să ieși.

Este dificil de acceptat, dar toxice sunt numite personalități cu stimă de sine scăzută, ceea ce duce la formarea de relații instabile cu alte persoane. Aceștia sunt adevărați experți în ascunderea îndoielii de sine prin manipulare, înșelăciune și acuzații. Ei nu se consideră suficient de buni, iar incapacitatea lor de a face față acestui sentiment îi obligă să se afirme în detrimentul altora.

În plus, relațiile cu o persoană toxică pot duce la paranoia și excluziune socială. Pe de altă parte, acestea provoacă și un comportament compensator – aroganță, narcisism și agresiune.

Îndoiala de sine este partea invizibilă a relațiilor toxice. Și are într-adevăr capacitatea de a epuiza o persoană.

Ce legătură au nesiguranța și gelozia?

Gelozia în forma sa extremă este o modalitate „nesănătoasă” de a face contact. Gelozia nerezonabilă face ca o persoană să vadă în sine pe cineva care nu merită dragoste reciprocă. Sau ca pe cineva care nu este suficient de bun pentru altcineva.

Astfel, totul se rezumă din nou la nesiguranță și lipsă de iubire de sine. De aceea trebuie să te poți proteja imediat ce vezi o astfel de persoană în fața ta. Cu cât este mai mică stima de sine, cu atât este mai puternic sentimentul de gelozie.

Oamenii geloși și neîncrezători sunt atrași într-un cerc vicios de gânduri și sentimente negative. Îi face să creadă în corectitudinea lor neclintită. Ca rezultat se blochează între slăbiciune și narcisism, iar aceasta este o combinație destul de explozivă.

Ei își demonstrează armura impenetrabilă, în spatele căreia se ascunde gelozia și un gol imens cauzat de îndoială de sine și frică. De aceea, astfel de oameni continuă să-i spună partenerului cât de mult îl iubesc. Folosesc manipularea și convingerea pentru a îl controla. Acesta este modul lor de a menține o relație.

Din păcate, cu toate acestea, acest sentiment înrădăcinat de inferioritate face ca toate aceste eforturi să fie lipsite de sens. Iar câștigul încrederii în sine din aceste relații nu este de obicei suficient.

Daunele cauzate de nesiguranța unei persoane sunt atât de grave încât îi schimbă fundamental personalitatea.

O persoană nesigură tinde să provoace incertitudine în ceilalți

Ar trebui să ai grijă atunci când contactezi cu astfel de persoane. Acest lucru se aplică atât relațiilor romantice, cât și relațiilor cu prietenii și membrii familiei.

În viața fiecăruia dintre noi poate veni un moment în care începem să ne punem la îndoială acțiunile. Este foarte important să te întrebi în timp cine este alături de tine și de ce simți acest lucru.

Dacă ai un sentiment de nesiguranță pentru prima dată, trebuie să fii foarte atent. Este probabil ca acesta să fie proiectat pe tine de către o altă persoană care suferă de stima de sine scăzută și, astfel, încearcă să se afirme.

Acești oameni pot fi adevărați profesioniști în capacitatea de a semăna un bob de incertitudine în alții. Acesta este modul lor de a stabili controlul. În acest scop, ei folosesc așa-numita triadă întunecată: manipulare, înșelăciune și acuzații.

Persoanele nesigure au o influență nejustificată asupra partenerilor, prietenilor și membrilor familiei lor, ceea ce îi face să se simtă mai responsabili pentru tot ceea ce li se întâmplă. Acest lucru îi face foarte vigilenți, forțându-i să acorde atenție celor mai mici detalii.

Deci, pericolul de insecuritate se reduce la următoarele. Uneori, o persoană nesigură vede o singură modalitate de a face față nesiguranței sale – de a-i face pe toți ceilalți nefericiți.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.