×
Iubirea nu este o întâmplare, ci o alegere

Iubirea nu este o întâmplare, ci o alegere

Iubirea nu este ceea ce găsești. Ci e alegerea pe care o faci. Să te îndrăgostești, să fii îndrăgostit și să iubești toată viața – sunt stări aparte ale personalității noastre, însă ele nu trebuie separate unele de altele. Fiecare etapă este necesară pentru adevărata iubire. Dacă să scoatem bifa din dreptul vreo uneia dintre ele, rămâne orice vrei, însă nu iubire.

Iar asta e o problemă. De ce unele relații nu funcționează de la început, altele se rup după o anumită perioadă, iar altele durează până la sfârșitul vieții?

Probabil din cauza că oamenii nu înțeleg importanța fiecărei stadii. La început trebuie să te îndrăgostești, apoi să fii îndrăgostit, înainte să te dedici cu totul unei persoane. E un ciclu normal, așa va fi întotdeauna.

Majoritatea oamenilor cred că dragostea poate fi pur și simplu găsită. NU. Poți să îl găsești pe cel care merită să fie iubit. Însăși iubirea – nu e ceea ce poate fi găsită. Pentru că ea nici măcar nu există atunci când întâlnești o persoană. Ea vine mai târziu. 

Ea are nevoie de timp pentru a se dezvolta, pentru a crește și pentru a înflori. E un proces destul de anevoios. Și anume mitul că iubirea trebuie să fie permanentă și simplă – distruge inimile oamenilor. Din acest motiv relațiile și căsniciile se ruinează, din acest motiv mulți dintre noi și-au pierdut speranța că vor întâlni marea iubire.

De fapt, iubirea e o decizie. Trebuie să decizi clar că îți iubești partenerul și să iei această decizie în fiecare zi, până la sfârșitul vieții tale.

Iubirea nu este ceea ce găsim – este alegerea noastră.

1. Atunci când ne îndrăgostim

Nu este ușor să găsești pe cineva alături de care să te simți confortabil. Și iată că am întâlnit o persoană alături de care ne simțim bine. Euforia ne ajută să ne îndrăgostim. Însă înainte de a ști că te-ai îndrăgostit, te gândești că te îndrăgostești. Și singur decizi: îți permiți să faci acest lucru sau nu. E o decizie.

2. Atunci când suntem îndrăgostiți

Primele emoții au trecut și iată că ești într-o relație și ești îndrăgostit. Primul val de emoții a trecut. Da, încă te gândești la partenerul tău. Vrei să fiți tot timpul împreună. Însă intensitatea sentimentelor nu mai e atât de puternică.

Anume aceste stări psihologice și hormonale îi sperie pe oameni. Unii se îndoiesc de sentimentele lor, de persoana pe care au ales-o. Ei se gândesc: e oare iubire sau doar o pasiune? Pentru că euforia a trecut, iar tu te simți pur și simplu confortabil – așa trebuie să fie? Noi toți ne dorim confort și stabilitate, însă confortul și stabilitatea în iubire ne sperie cel mai mult.

3. Atunci când iubim.

Cei care trec cu succes a doua etapă, își recunosc starea de îndrăgostit, aceea încep să iubească. Și fac acest lucru, ignorând toate îndoielile. Ei știu că iubirea vine atunci când noi îi permitem și înflorește atunci când depunem tot efortul posibil.

Greșeala este că am fost învățați că iubirea poate ușura viață, că este destul că întâlnim persoana potrivită și vom fi fericiți. Pentru că dacă ne-ar fi învățat că iubirea are nevoie de multă muncă – efortu conștient și fidelitate – atunci inimile noastre nu ar fi fost rănite atât de des.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.