×
Jocurile secolului XXI – de unde a început istoria acestora?

Jocurile secolului XXI – de unde a început istoria acestora?

Jocurile de societate – boala epocii contemporane sau temelia activităților de agrement ale omenirii? Primii 15 ani ai secolului XXI au fost marcați de o creștere revoluționară a popularității jocurilor de societate, obținând titlul „Secolul de aur al jocurilor de masă” și devenind una dintre cele mai finanțate categorii de proiecte al asociației Kickstarter, specializată în atragerea investițiilor financiare.

E fenomenal, dar jocurile de masă își trag originile încă din preistorie, chiar și mai înainte ca omenirea să pună bazele lingvisticii. Deci, care a fost primul joc? Un zar! Această piesă esențială în majoritatea jocurilor de societate actuale a dat startul evoluției unui nou tip de activități interactive între persoane.

O serie de 49 de pietre mici sculptate și gravate au fost găsite în Bașur Höyük, sud-estul Turciei și datează 5 000 de ani în urmă. Piese similare au fost găsite în Siria și în Irak și par să indice că jocurile de societate au provenit din Semiluna Fertilă. În preistorie oamenii au început să confecționeze zaruri dintr-o diversitate de materiale: alamă, cupru, fildeș, sticlă, dar și marmură. În perioada secolelor III-V î.Hr. se utilizau deja zaruri foarte asemănătoare cu cele pe care ne-am obișnuit să le vedem astăzi. Fie cu 6 laturi sau cu colțuri tăiate, zarurile ofereau posibilități suplimentare și diverse jocurilor de rol.

Jocurile de societate au devenit la fel de populare chiar și în rândurile Faraonilor, în special, jocul “Senet”. Descoperind diverse ilustrații ale jocului pe morminte, dar și piese ale acestuia, oamenii de știință au concluzionat că egiptenii credeau în puterea jocului și îl păstrau ca pe un talisman al călătoriei morților. Norocul care îl aveau participanții la joc se asocia cu soarta acestora și protecția marilor zei Ra, Thoth și, uneori, Osiris. Tangențe cu religia au fost remarcate și în cazul jocului „Mehen”, ale cărui reguli nu au putut fi deduse nici până în prezent. Cercetătorii sunt, totuși, convinși că ideea lui se bazează pe credința în divinitatea Mehen imaginată ca un șarpe uriaș care a înfășurat Soarele (jocul în sine îl imită).

Cu toate că mulți dintre cei pasionați de domeniul jocurilor de masă se gândeau că primul joc de tiraj mondial a fost Backgammon, entuziastul jocului și psihologul Irving Finkel a respins toate stereotipurile, descoperind regulile jocului The Royal Game of Ur (Jocul Regal din Ur) sculptate într-o piatră din epoca antică. În scurt timp după descoperirea senzațională, fiind într-o deplasare în India, cercetătorul a găsit o fotografie ce data Epoca Modernă și ilustra, cu mici devieri, acest joc. Informațiile date, dar și o discuție cu un profesor pensionar care i-a mărturisit cum a jucat The Royal Game of Ur în copilărie, l-au determinat pe Irving Finkel să declare că anume acest joc a fost propagat la nivel internațional și a servit drept început pentru globalizarea jocurilor de societate ca remediu de cunoaștere, petrecere a timpului liber, dezvoltare a logicii și ingeniozității.

Începând cu perioada preistorică și până în zilele noastre, jocurile de societate au cunoscut o evoluție fenomenală. S-au schimbat regulile, principiile, elementele jocului, dar, totuși istoria rămâne aceeași. Puțin câte puțin, pe lângă magazinele de feronerii, brutării și cizmării, au apărut și casele de agrement, unde se duceau păturile înstărite pentru a juca, a se amuza și a-și încerca norocul. Oamenii de rând nu disperau, ci își confecționau jocuri individual și își petreceau serile distractiv. Astăzi, această activitate este puternic industrializată. Puteți deschide orice magazin online de jocuri și să descoperiți sute de mii de varietăți, producători și denumiri. Dacă v-a plăcut ceva, dați un singur click și veți fi asigurat cu bună dispoziție pentru fiecare întâlnire cu prietenii.

Imagine oferită de Freepik

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.