×
Nevoia de contact fizic zilnic: 5 motive

Nevoia de contact fizic zilnic: 5 motive

De ce este atât de important contactul fizic?

Cel mai mult omul folosește auzul și vederea, deși are nevoie și de un contact fizic regulat. Atingerea este o componentă a apropierii a două persoane, pentru care condiția principală este absența unei distanțe lungi între ele. Aceasta ne dă un sentiment de legătură cu lumea și cu o altă persoană.

Fără atingeri delicate, copiii nu se pot dezvolta în mod normal, nici social, nici fizic. Privarea unui copil de acest contact este un semn de neglijare. Psihologul Harry Harlow a explorat puii maimuțelor care au crescut fără hrană și îngrijire maternă. Când s-au confruntat cu alegerea între mâncare și mângâierea mamei, copiii sărmani și singuratici preferau al doilea. Și în acest sens, oamenii nu se deosebesc de ei.

Viitorul contactelor fizice

Progresul tehnic ne-a oferit posibilitatea de a simți apropierea unei persoane iubite chiar și la distanță. Acest lucru a devenit real cu ajutorul tehnologiei moderne prin navigația „tactilă”. Destinatarul poartă un dispozitiv special care imită senzațiile de piele. Când expeditorul mesajului inițiază contactul tactil, interlocutorul său cu acest dispozitiv poate simți toate” atingerile ” expeditorului.

În câțiva ani, nu va trebui să îți atingi partenerul pentru a obține sentimente pozitive de la contactul fizic zilnic. Dar, până când gadgeturile tactile vor deveni larg răspândite, va trebui să îți găsești un prieten care te va atinge cu bucurie. Următoarele sunt principalele motive pentru care ai nevoie de contact fizic zilnic:

1. Pentru comunicare

Oamenii sunt ființe sociale, iar atingerile sunt o parte integrantă a comunicării. Atingerea, de regulă, acționează ca o metodă de exprimare a înțelegerii generale între interlocutori. Amintește-ți când ultima dată ai pus mâna pe umărul cuiva. Ai glumit despre ceva în acest moment?
Utilizarea contactului fizic stabilește o conexiune bidirecțională și apare, de regulă, atunci când o persoană folosește limbajul pentru a exprima ceva mai mult decât cuvintele simple. Când bârfim, mințim pentru bine, glumim sau exagerăm, folosim cuvintele ca simbol al altceva. Astfel, atingerile nu numai că ne exprimă sentimentele.

2. Pentru stabilirea contactelor

Emoțiile unei persoane provin din sentimentul prezenței sale fizice. Greutatea în stomac este o anxietate, iar tremurul care apare pe spate nu este altceva decât frică. Senzațiile din propriul corp ajută la stabilirea contactului cu oamenii din jur și lumea exterioară.

Gândește-te la o întâlnire grozavă la care ai putea merge. Dacă zâmbești și vorbești pe subiecte interesante toată seara, dar iubitul tău nu încearcă nici măcar să atingă genunchiul sau mâna ta, vei fi aproape sigură că nu îl interesezi, pentru că nu a inițiat contact fizic. Atingerile arată dacă suntem obiectul simpatiei cuiva.

Oamenii de știință care explorează viitorul contactului fizic între oameni sunt încrezători că un scurt contact cu cineva poate provoca o puternică izbucnire a emoțiilor, începând cu senzații plăcute de la contactul cu soțul / soția și terminând cu teama de a atinge un străin. Într-adevăr, atingerea este capabilă să stabilească o relație interpersonală strânsă între oameni și, de asemenea, să ducă la un sentiment de „intimitate” și să stabilească un contact.

3. Pentru a-și satisface necesitățile

Atingerea este un instrument eficient de persuasiune prin care oamenii pot forța să facă tot ce ai nevoie. Contactul fizic transmite interlocutorului importanța cuvintelor tale și îi direcționează atenția către partea „potrivită”. Atingând umărul altcuiva în timpul conversației, îi spui astfel: „Acum ascultă-mă cu atenție”.

4. Pentru primirea și transmiterea energiei pozitive

Atingerile au o putere enormă și sunt o modalitate de a transfera energie de la o persoană la alta. Când atingerile sunt pline de dragoste sau fericire, atunci transmiți aceste sentimente interlocutorului tău. Și dacă sentimentele asemănătoare îl copleșesc, atunci odată cu contactul fizic vei începe să le simți.

5. Pentru vindecarea rănilor

Contactul fizic sub formă de masaj punctual și convențional sau chiropractic din cele mai vechi timpuri a fost folosit în scopuri de vindecare. Aceste tipuri de terapie manuală vizează vindecarea corpului uman, dar ele joacă un rol la fel de important în vindecarea minții.

Psihologii calificați pot folosi diferite tipuri de atingeri de sănătate pentru pacienții lor. Aceștia utilizează contactul pentru a ajuta persoanele care au fost abuzate fizic, pentru a arăta îngrijirea și pentru a calma persoanele cu tendințe suicidare, pentru a asista partenerii în rezolvarea problemelor lor sexuale și, de asemenea, pentru a ajuta oamenii în timpul sesiunilor de terapie de grup.

 

Sursa

 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.