×
Nici să nu te gândești să-ți ceri scuze pentru aceste 9 lucruri.

Nici să nu te gândești să-ți ceri scuze pentru aceste 9 lucruri.

Unele femei sunt obișnuite să-și ceară scuze întotdeauna și pentru tot. Chiar și pentru ceva de care nu ar trebui să se simtă vinovate.

Iată 10 lucruri pentru care nu ar trebui să-ți ceri scuze niciodată:

1. Pentru exprimarea emoțiilor

Nu-ți cere niciodată scuze pentru că ți-ai exprimat emoțiile în mod deschis, mai ales dacă ești rănită sau ofensată. Nu ar trebui să-ți ceri scuze pentru asta, pentru că ai tot dreptul atât la emoțiile tale, cât și la exprimarea acestora. În zilele noastre, conformitatea și reticența de a ieși din mulțime pentru a arăta în mod deschis altora ceea ce simți, necesită o mulțime de curaj.

Când o persoană apropiată (sau chiar o persoană străină) îți spune că tu, așa precum spun ei, accepți cuvintele sale „prea aproape de inima ta” și „reacționezi prea violent la orice”, în cele mai multe cazuri, aceasta indică dorința sa de a te asculta și de a înțelege de ce tu simți ceea ce simți. Și chiar dacă cineva care te-a rănit și-a cerut scuze sincer, nu-ți cere scuze pentru „reacția ta prea violentă”, chiar dacă se pare că trebuie s-o faci.

2. Pentru că vrei mai mult

Când știi ce meriți cu adevărat, nu ar trebui să te mulțumești cu ceva mai puțin. Iar dacă partenerul tău nu investește în relație, cel puțin cam în același timp și efort ca și tine, ai tot dreptul să-ți dorești din ce în ce mai mult. Și dacă crezi că cuvintele, acțiunile și comportamentul său, în general, lasă mult de dorit, poți indica faptul că nu ești mulțumită. Nu ești obligată să faci o relație unilaterală, ești demnă de mai mult. Spune-i partenerului tău despre asta.

3. Pentru că aspiri la visele tale

Nu-ți poți atinge scopul fără să sacrifici nimic. Și dacă cineva te face să-ți ceri scuze pentru ceea ce sacrifici pentru o carieră de succes, n-o face.  Nu cred că prin a face ceea ce ai vrut, ai făcut ceva rău la alte persoane, pentru că nu este absolut așa!

Nu ar trebui să-ți fie rușine sau să ai remușcări pentru că ai muncit din greu pentru a merge pe calea care duce la visul tău. Nu trebuie să găsești scuze pentru nimeni, chiar și pentru partenerul tău, dar poți și ar trebui să discuți despre asta. La urma urmei, ambele părți ale relației ar trebui să aibă o idee clară a perspectivei lor. Dar, oriunde merge această discuție, nimeni nu are dreptul să spună că ar trebui să renunți la visul tău, dacă calea către acesta durează mult timp.

4. Pentru că mănânci ceea ce mănânci sau trăiești așa cum trăiești

„Nu mânca carnea asta, e prea grasă.” „Cinci minute de plăcere – și pliuri grase pe părțile laterale pentru toată viața.” „Trebuie să stai la o dietă și să mergi la sport, altfel nu vei slăbi niciodată”.

S-a întâmplat să asculți astfel de sfaturi nesolicitate de la „a doua jumătate” sau chiar de la persoane complet străine? Dacă da, știi cât de neplăcut este. De ce cred că au dreptul să te facă de rușine pentru ceea ce mănânci? Să nu-ți fie rușine! E corpul tău și alegerea ta, și tu ești responsabilă pentru asta!

Desigur, dacă ai probleme de sănătate și cei dragi sunt îngrijorați pentru tine, sfatul lor poate fi luat în considerare. Dar dacă totul este în regulă cu sănătatea și aspectul tău este mai mult decât satisfăcător, atunci nimeni, cu excepția ta, nu ar trebui să se preocupe de ceea ce mănânci și cum trăiești!

5. Pentru faptul că nu vrei să faci dragoste

Nu ai chef de intimitate astăzi? Ești prea obosită ca să te îmbrățișezi cu persoana iubită? Asta e destul de normal! Și nu trebuie să-ți ceri scuze pentru asta. Singurul lucru pe care ți-l dorești azi e să te îmbraci în pijamale, să-ți pornești serialul TV preferat și să mănânci pizza din cutie?  Grozav! Fă-o!

Nu trebuie să porți lenjerie sexy în fiecare seară și să aștepți partenerul tău de viață în pat. Faptul că ești într-o relație cu el nu înseamnă că acum corpul tău îi aparține și cu atât mai mult nu înseamnă că el are dreptul la intimitate sexuală cu tine în orice moment al zilei sau al nopții, chiar dacă nu vrei. Și să nu te simți niciodată jenată că ai spus nu.

6. Pentru că nu-ți place unul dintre prietenii lui 

Acest lucru este destul de normal dacă nu îți place unul dintre prietenii sau cunoscuții bărbatului tău – mai ales dacă bănuiești,  că ar putea afecta direct sau indirect relația voastră. De ce ți-ai cere scuze pentru că ai încercat să-ți salvezi relația?

Dacă nu îți place unul dintre prietenii lui, deoarece el sau ea pare foarte suspicios, spune-i partenerului tău despre asta – dar nu-ți cere scuze pentru sentimentele tale.

7. Pentru că ai nevoie de spațiu personal

Dacă din când în când vrei să fii singură cu tine însuți, și îi spui partenerului despre asta, este absolut normal! Mai mult, aceasta este o practică sănătoasă care poate dezamorsa tensiunile care există într-o relație. Nu trebuie să-ți ceri scuze pentru ceea că ai nevoie de timp pentru a-ți recăpăta puterea și energia.

Ai tot dreptul să faci totul pentru a fi cât mai fericită posibil, chiar dacă trebuie să petreci ceva timp separat cu partenerul tău. Ar trebui să ai timp pe care să ți-l poți dedica doar pentru tine însuți, chiar și atunci când ești într-o relație cu cineva.

8. Pentru faptul că știi că trebuie să pleci

Știi exact unde se află limitele tale. Ai o idee clară despre viitorul tău și ți-ai dat seama că acesta  nu include persoana care este acum aproape de tine. Și știi ce? Acest lucru este normal.

Nu trebuie să te simți vinovată în fața acestei persoane. Știi ce te poate face fericită și dacă el nu numai că nu înțelege asta, dar nici nu încearcă să înțeleagă … Ei bine, lasă-l în urmă. Nu este absolut nimic rău în a-ți dori o soartă mai bună pentru tine.

9. Pentru faptul că ești rănită și ofensată

Ai nevoie de mai mult timp pentru a-ți vindeca durerea după o ceartă recentă? Ia-ți o pauză. Înțelege-ți sentimentele. Și… nu-ți cere scuze pentru asta.

Da, ești o persoană mai sensibilă, și ce dacă? Nu-ți cere scuze pentru că ai o inima mai fragilă decât a lui. Nimeni din lumea asta, mai ales cel care te-a rănit, nu are dreptul să te facă să-ți ceri scuze că te-a rănit și te-a ofensat.  Și dacă după o ceartă nu ai cea mai bună dispoziție și ai nevoie de mai mult timp pentru ca să te recuperezi, acest lucru este normal. Nu te grăbi și nu-ți cere scuze. Nu este necesar.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.