×
O călugăriță budistă explică diferența dintre iubire și atașament

O călugăriță budistă explică diferența dintre iubire și atașament

Dintre multe alte lecții valoroase pe care le putem învăța din filosofia budismului, există acelea care ajută la trasarea unei linii clare între dragoste și ceea ce ni se pare că ar fi dragoste

Călugărița budistă și mentor din Tibet, Tenzin Palmo Jetsunma explică destul de simplu diferența dintre dragostea adevărată și afecțiunea obișnuită: dragostea adevărată vine la noi când sincer, cu toată inima noastră, dorim să-i facem pe partenerii noștri fericiți. Atașamentul este atunci când ne străduim în primul rând pentru propria noastră fericire.

„Orice versiune a unei relații în care ne imaginăm că ne putem completa cu ajutorul altor oameni este sortită problemelor. În mod ideal, oamenii ar trebui să intre în relații, simțind deja mulțumirea cu ei înșiși și cu viața lor, un sentiment de exhaustivitate și de completitudine, pentru a putea simți și aprecia pe deplin același lucru în cel ales și nu pentru a vă transfera responsabilitatea de a vă oferi acest sentiment de exhaustivitate și bunăstare”, scrie ea într-unul din articolele ei.

Deoarece majoritatea dintre noi suntem copii ai unei culturi care a îmbrățișat cu brațele deschise ideea unei relații romantice, caracterizată prin expresia din „Jerry Maguire”, „Tu mă completezi”, poate că ar fi dificil pentru noi să recunoaștem adevărul cuvintelor ei. La urma urmei, cum este? Nu ne căutăm „a doua jumătate”? Asta nu înseamnă că suntem personalități incomplete și nedezvoltate, până când găsim o persoană care ne „completează”?

În conformitate cu învățăturile budismului, de fapt, astfel de căutări sunt exact opusul iubirii adevărate.

Iubirea adevărată și adevărată necesită ca noi să fim inițial întregi, plini și mulțumiți de visele, speranțele și modul nostru de viață. Da, putem practica principiul japonez al kaizenului, care ne învață că trebuie să căutăm întotdeauna o cale de a ne face mai buni, dar în general, atunci când căutăm un partener de viață, ar trebui să fim fericiți cu cine suntem. Să ne iubim și să înțelegem clar ceea ce vrem de la viitorul nostru partener. El poate fi cel mai incredibil și minunat om din întreaga lume, dar … Nu vom avea nevoie de el să ne completeze și nici de el nu va avea nevoie.

În loc să încerce să găsească o soluție la problemele lor într-o altă persoană și să-și compenseze neajunsurile, oamenii care au găsit dragostea adevărată și relațiile armonioase își folosesc forțele pentru a se ajuta reciproc să zboare și mai sus.

Dragostea adevărată se bazează întotdeauna pe forță, nu pe slăbiciune sau lipsă de ceva. Dragostea adevărată vine la noi când ne dăm seama că suntem personalități complete și dezvoltate. Nu avem nevoie de „a doua jumătate”, ci de un partener de viață, un partener care dorește să împartă cu noi obiectivele, visele și viața noastră.

Și dacă nu este, atunci nu este dragoste. Aceasta este atașament. Budismul ne învață că atașamentul este rădăcina tuturor relelor și suferințelor. Și când confundăm afecțiunea cu iubirea, renunțăm voluntar la creșterea personală în favoarea acestei dureri și suferințe. Cu cât ne retragem mai mult de atașament, cu atât mai repede găsim calea spre armonie cu noi înșine și cu lumea din jurul nostru.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.