×
Singurul lucru pe care-l poți obține dintr-o relație toxică este durerea.

Singurul lucru pe care-l poți obține dintr-o relație toxică este durerea.

Dacă relațiile implică încercări constante de control, manipulare și abuz emoțional, atunci aceasta nu este dragoste. Dacă te simți mereu nefericit, nu e dragoste.

Dacă te decizi în mod voluntar, fără nici o constrângere de a rămâne într-o relație toxică, te „abonezi” la o viață plină de durere, nopți nedormite, certuri urâte și un conflict constant între inima ta, care îți cere să rămâi, și mintea ta care țipă în gura mare că trebuie să fugi.

Fiecare zi și fiecare oră poate deveni un coșmar fără sfârșit pentru tine, și îți vei pune aceeași întrebare de zece ori pe zi… Ce să faci? Să pleci sau să rămâi? Se va schimba vreodată această persoană, sau totul va fi la fel ca acum? Și indiferent de câte ori ți-ai pune această întrebare, totul rămâne cu adevărat „la fel ca acum”.

Și toate acestea se datorează faptului că ai decis să rămâi într-o relație care nu îți permite să fii tu însuți.

Te plimbi prin casă ca pe un câmp minat – pentru că te simți ca și cum ai fi pedepsit pentru orice, chiar și pentru cea mai mică ofensă sau greșeală. Îți controlezi în mod constant cuvintele, să nu spui ceva greșit și să nu provoci o altă izbucnire de furie.

Încerci cu toată puterea să faci tot posibilul pentru a evita o altă scenă urâtă plină de cuvinte ofensatoare și acțiuni josnice. Regreți constant că i-ai dezvăluit cele mai mici secrete acestui om, care acum le folosește constant împotriva ta, dacă are o zi proastă. Și în ciuda tuturor acestor lucruri, de fiecare dată pui sentimentele acestei persoane mai presus de ale tale.

Rămâi voluntar într-o relație cu o persoană care îți arată în mod constant și persistent cât de nesemnificative sunt sentimentele tale pentru el și cât de ușor este să fii indiferent la opiniile tale. Te decizi să stai cu cineva care este mult mai des dezamăgitor și să te dezamăgească decât să-ți aperi interesele. Cuvintele tale nu sunt niciodată acceptate de această persoană cu respect și înțelegere, iar limitele spațiului tău personal sunt luate în derâdere.

Ești atât de obișnuit cu negativitatea încât a devenit noua ta normă.

Singurul lucru pe care-l poți obține din relația ta toxică e durerea. De ce? Pentru că dacă ceva te zdrobește, te sufocă și te distruge, nu e dragoste, dacă ceva te copleșește ca persoană, nu e dragoste, și dacă este „ceva” care arată în mod constant în tine doar cele mai rele trăsături de caracter, cu siguranță nu este dragoste.

Poate că este o obsesie, poate că te îndrăgostești, poate un atașament nesănătos … pe scurt, este orice altceva decât dragoste. Dacă relația ta implică încercări constante de control, manipulare și abuz emoțional, nu este dragoste. Dacă te simți mereu nefericit, nu e dragoste.

Și motivul pentru care această persoană face totul pentru a înșela, șantaja și chiar te amenință să rămâi cu el este foarte simplu – știe perfect că, dacă înțelegi adevărul, ar trebui să-ți scoți ochelarii de culoare roz, ai putea să-ți amintești că nu ar trebui să îi permiți să fii tratată în acest fel … și să pleci în același moment, iar el nu are nevoie de aceasta deloc. El știe că ești deja foarte aproape de decizia de a spune că te-ai săturat și că pleci.

Dar știi ce? Probabil, a suferi o durere temporară cauzată de despărțire este mai bună decât a simți aceeași durere în fiecare zi, deoarece partenerul tău îți călcă sufletul cu picioarele în cizme murdare …Și, probabil, durerea în care ți-e dor de el, este mai bună decât să trăiești cu cineva care îți transformă viața în iad.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.