×
Vrei să ușurezi o conversație dificilă? Încearcă această tehnică paradoxală

Vrei să ușurezi o conversație dificilă? Încearcă această tehnică paradoxală

Dacă ai o conversație dificilă, aceasta nu înseamnă că trebuie să spui multe …

Nicio persoană sănătoasă nu va aștepta cu nerăbdare o conversație dificilă, fie cu un coleg neliniștit, cu un șef toxic, cu familia, cu prietenii sau cu oricine altcineva. Ne temem de consecințele acestui dialog, ne imaginăm furia care s-ar putea revărsa și chiar ne simțim goi în interior când începem să ne gândim la viitoarea întâlnire verbală.

De fapt, s-ar putea să ne schimbăm atitudinea față de astfel de lucruri. Conversațiile dificile fac parte din viața noastră și, sincer, ar trebui făcute mai des. Lipsa schimbului de opinii nu face decât să mărească nivelul de tensiune și toxicitate inutile.

Obișnuiam să cred că într-o conversație dificilă, ar trebui să expun toate ideile care îmi vin în minte, să dau toate contraargumentele pe care le pot găsi și să prezint orice dovadă pe care o consider convingătoare. Dar apoi m-a interesat o descoperire paradoxală a psihologului Dr. Albert Bernstein.

Ideea este următoarea: dacă ai în față o conversație dificilă, asta nu înseamnă deloc că trebuie să vorbești mult.

Bernstein spune că este mult mai important să asculți, să reflectezi și să observi în timpul unei conversații. Cu cât asculți mai mult, cu atât ai mai multe șanse să-ți atingi obiectivul.

În plus, ascultând și punând întrebări corecte, obții mai mult spațiu de manevră decât atunci când te gândești constant la următoarea remarcă.

Am folosit imediat acest truc în următoarea conversație dură. Am lăsat deoparte toate afirmațiile și comentariile pe care am vrut să le fac și m-am concentrat doar pe ascultare și cerere de răspunsuri. Și am constatat că, ca răspuns la comportamentul meu, interlocutorul a început să mă asculte cu o mai mare disponibilitate și atenție. Și sunt 100% sigur că o astfel de comunicare mi-a permis să obțin un rezultat mai pozitiv.

Bernstein mai spune că este foarte important să nu cădem în capcana obișnuită de a explica prea mult. Adversarul tău percepe explicațiile tale ca pe o formă voalată de ostilitate, care introduce tensiuni inutile în discuție.

O opțiune mult mai bună este de a pune întrebări. Și în timp ce asculți răspunsurile, este important să arăți empatie și să încerci să înțelegi poziția persoanei, nu să o judeci. Întreabă-te, „De ce crede asta?”

Din nou, am aplicat această tehnică la una dintre conversațiile dificile pe care le-am avut. Recunosc, a fost foarte greu. Întotdeauna am vrut să intru în modul explicație, dar m-am abținut. Când am reușit să mă concentrez pe analizarea motivului pentru care această persoană spune toate aceste lucruri, mi-am dat seama că aceasta este într-adevăr o mișcare grozavă. Am simțit literalmente că gradul de tensiune scade.

Cu cât vorbești mai puțin și asculți mai mult, cu atât rămâi mai calm.

Probabil ai experimentat opusul acestei reguli. Adică, atunci când începi să vorbești mai tare și devii mai agresiv în prezentarea punctului tău de vedere, adversarul începe să se comporte în același mod. În cele din urmă, nu spui ceea ce ai vrut să spui. Și în spatele acestei intensități a emoțiilor, nu reușești să auzi unele lucruri importante pe care cealaltă persoană încerca să ți le transmită.

Când totul se încălzește, viteza conversației crește, de asemenea. Bernstein spune că atunci când te afli în modul de ascultare, ai ocazia să implici un alt element important în conversație – este vorba despre faptul că poți încetini conversația.

Când încetinești o conversație, aceasta îți permite ție și interlocutorului tău să vă gândiți la cuvintele pe care doriți să le spuneți, mai degrabă decât să reacționați. Și din nou, o reacție negativă în acest caz duce la un fel de contrareacție și, în cele din urmă, se întâmplă exact conversația de care ți-a fost frică de la bun început.

În cele din urmă, când vine vorba de a vorbi mai puțin și de a asculta mai mult, aceasta include și capacitatea de a încheia conversația corect. Este important să-i acorzi interlocutorului dreptul de a-și exprima gândul final, fără a ceda tentației de a introduce un ghimpe în ultima secundă, care va distruge literalmente toate progresele pe care tocmai le-ai realizat.

Conversațiile dure sunt întotdeauna dificile. Dar încearcă să asculți mai mult și să vorbești mai puțin și vei vedea cât de simplu și de ușor vor deveni.

 

Autor: Scott Mautz

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Psihologia Relațiilor pe Instagram și Telegram.

Thanks!

Our editors are notified.